BiH
0

VKBI čestitao Schwarz-Schillingu zbog nametanja Zakona

FENA
Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca uputilo je iskrene čestitke i izrazilo zahvalnost visokom predstavniku Christianu-Schwarzu Schillingu na iskazanoj diplomatskoj mudrosti, hrabrosti i prije svega ljudskosti, koju je ispoljio u nametanju Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

U pismu visokom predstavniku se naglašava kako je svima u svijetu jasno da je u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica počinjen stravičan genocid.

"Svima je dobro poznato ko su izvršioci genocida, a ipak, glavni krivci za to su još uvijek na slobodi. Neki od njih u uniformama policije RS-a i dalje slobodno žive i rade u Bratuncu i Srebrenici i susreću se s unesrećenim majkama, čije su muževe, sinove, braću, rođake... ubili jula 1995. godine. Takvu nepravdu prema žrtvama historija do sada nije zabilježila. Nikada se i nigdje žrtva nije prepustila dželatu da odlučuje o njenoj daljoj sudbini", navodi se u pismu.

U VKBI-ju smatraju da je Schwarz-Schilling, primjenjujući bonske ovlasti, još jednom dokazao svoju hrabrost, političku zrelost i ljudskost.

"Nametanjem Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari preživjelim Srebrenčanima i narodima BiH vratili ste nadu i vjerovanje daje pravda spora, ali ipak, dostižna. Iako se nismo slagali sa svim Vašim stavovima u vrijeme obavljanja mandata visokog predstavnika, mišljenja smo da ste Vaš mandat u BiH završili časno i dostojanstveno na čemu vam najiskrenije čestitamo", navodi se u pismu VKBI-ja visokom predstavniku Christianu Schwarzu-Schillingu.