BiH
0

VK BiH posjetio novi šef odjela za gospodarstvo ambasade Njemačke u BiH

FENA
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić primio je danas prvog tajnika u Veleposlanstvu SR Njemačke u BiH, šefa Odjela za gospodarstvo Matthiasa Heinza.

Novoimenovanom šefu Gospodarskog odjela predstavio je aktivnosti Komore i zakonske odredbe koje definiraju njen rad, ocijenio odličnom suradnju s njemačkim veleposlanstvom, te naglasio značaj SR Njemačke kao trećeg trgovinskog partnera BiH, ali i kao značajne zemlje – ulagača u BiH.

Predsjednik Lovrić je istaknuo i pozitivnu percepciju bh. javnosti u odnosu na Njemačku – partnera, kao i tradicionalno oslanjanje na njemačka tehnološka dostignuća. Kao primjere dobre suradnje i razvoja odnosa, spomenuo je Volkswagen, Meggle, Cementaru Heidelberg Kakanj, Aluminij...

Naglasio je da je ponekad bilo i propusta zbog nespremnosti naših institucija da idu ukorak s razvijenijim sustavima, sa čim se složio i Heinz jer su njemačke firme u svom poslovanju u BiH često imale administrativne poteškoće, ali da Komora stalno radi na tome da se prevaziđu.

Tema razgovora bili su također detašmani kojih je BiH imala oko 900, ali je, zahvaljujući razumijevanju njemačke strane i ulasku Slovenije u Evropsku uniju, dobila još značajan broj detašmana koji su pripadali Slovencima.

Heinz je spomenuo da je i kod korištenja detašmana bilo određenih problema. Detaširani mogu biti stalni uposlenici neke firme koji trenutno nisu angažirani zbog nedostatka poslova, a u praksi se događalo da firma dobije detaširani posao, pokupi radnike „s ceste“ i otpusti ih čim joj istekne ugovor o detaširanim poslovima, što smatra neodgovornim i nedopustivim, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Lovrić je naglasio značaj detaširanih radova za BiH već i zbog činjenice da detaširani radnici usvajaju nova znanja i tehnologije, te stoga smatra obvezom bh. strane da učini sve da bi se problemi prevazišli i ispoštovali svi proceduralni zahtjevi njemačke strane.

Heinz je izrazio spremnost da i osobno intervenira uvijek i u slučaju bilo kakvog nesporazuma.

Lovrić je najavio da će Komora napraviti analizu vanjskotrgovinske razmjene sa zemljama pojedinačno i koordinacijski sastanak s gospodarskim odjelima svih veleposlanstava u Sarajevu već narednog mjeseca, što bi trebalo doprinijeti boljoj koordinaciji i komunikaciji i razvoju daljnje suradnje, saopćila je Služba za informiranje VTKBiH.