BiH
145

Vježba planinarskih vodiča na Bjelašnici

FENA
(Foto: FENA)
Stanica planinarskih vodiča Sarajevo na Bjelašnici je izvela vježbu iz orijentacije na terenu za certificirane vodiče i pripravnike.

Učestvovalo je 30 vodiča iz 15 planinarskih društava, a cilj je bio da provjere svoje orijentacijske vještine u slučaju otežanih vremenskih uslova.

Iz Stanice su rekli za Agenciju Fena da su vodiči prošli tečajeve te da se provjeravalo koliko su spremni voditi turu na predjelima bez planinarskih obilježja uz korištenje postojeće infrastrukture, u otežanim uslovima.

Odabrana je Bjelašnica jer ima svu infrastrukturu na karti tako da nije bilo teško prenijeti stanje s karte na teren.

Stanica planinarskih vodiča Sarajevo jedina je te vrste u Bosni i Hercegovini, djeluje tri godine, a osnovni njen cilj jeste unapređenje vodičke djelatnosti u planinarstvu.

Uloga im je, kako navode, organizirano i sigurno vođenje planinara i izletnika u planine te promoviranje tehnike vođenja i vodičke tradicije.

Jedan od osnovnih razloga formiranja Stanice je promocija prirodnih bogatstava BiH, posebno planinskih predjela i privlačenje turista.

"Kroz organizirani rad vodičke službe mi ćemo učiniti sve da opravdamo razloge zbog kojih postojimo", poručuju predstavnici Stanice.

Stanica je prošle godine potpisala Memorandum o saglasnosti sa stanicama planinarskih vodiča Split i Zagreb, a odnosi se na saradnju, edukaciju i učešće u projektima.

Obzirom da su jedini u BiH spremni su, kako kažu, pomoći i drugim savezima i društvima na teritoriji cijele BiH da formiraju stanicu.