Nije pala ni kap kiše
27

Vjetar raspiruje požar kod Boračkog jezera, gori i na Ruištu

Piše: N. Jamaković
Požar kod Boračkog jezera
Požar kod Boračkog jezera
Požar kod Boračkog jezera je i dalje aktivan, a otežavajuća okolnost je što puše vjetar i dodatno raspiruje vatru, rekao je za Klix.ba pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i vatrogasce Općine Konjic Husein Hodžić.

Prema njegovim riječima, u nedjelju je helikopter Oružanih snaga BiH u prijepodnevnim i popodnevnim satima gasio požar, međutim, pošto se radi o velikoj površini, samo je usporeno daljnje napredovanje požara. Međutim, od jutros vjetar pomaže njegovo širenje.

"Vjetar pravi probleme i helikopteru, ali očekujemo da bi do 10 sati trebao ponovo doći. Vatrogasne ekipe su dan i noć na terenu i gase onoliko koliko mogu i koliko mogu prići požarištu. Izgorjela je velika količina šume i gori i dalje“, kaže Hodžić.

Dodaje kako je u nedjelju oko 17 sati izbio požar i u selu Cagara na izlazu iz Konjica, gdje su bile ugrožene i kuće. Požar je ugašen tek jutros oko četiri sata. "Tu je palo drvo preko žica između dalekovoda i zapalilo se, a onda se požar brzo proširio. Ipak, uspjeli smo ga ugasiti“, istakao je Hodžić.

Iako je u nekoliko gradova naše zemlje u nedjelju pala kiša, na području Boračkog jezera i Konjica, prema riječima našeg sagovornika, nije pala ni kap kiše. Ovi ljudi borbu sa vatrenom stihijom kod jezera nastavljaju i danas.

Kako stoji u jutrošnjem izvještaju Službe Civilne zaštite i vatrogastva Mostar i dalje je aktivan požar na Ruištu, gdje su vatrogasne ekipe cijeli dan i cijelu noć na terenu i gase požar na lokalitetima gdje im je to moguće, jer je teren nepristupačan, ali i miniran. U Mostaru također nije padala kiša.

Jedan krak ovoga požara se spustio do mjesta Porim i približio se stambenim objektima. Cijeli dan i noć vatrogasne ekipe su dežurale pored objekata. Stambeni objekti i na Ruištu i pod Porimom nisu ugroženi.

"Kantonalna Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo nas je sinoć obavijestila da helikopter iz Rusije treba danas gasiti na području Mostara 4 sata prijepodne i 4 sata poslijepodne. Osigurali smo sve traženo za nesmetano djelovanje helikoptera", saopćeno je iz Službe Civilne zaštite i vatrogastva Mostar.