Tužilaštvo BiH
0

Vještak vojne struke Richard Butler dao iskaz na suđenju Pelemišu i Periću

FENA
Drugog dana svjedočenja, vještak vojne struke Richard Butler kazao je da su "najbolji komandanti i najjače snage" Vojske Republike Srpske učestvovali u napadu na Srebrenicu u julu 1995. godine.

"Nakon zarobljavanja i masovnih ubistava 12. i 13. jula 1995. godine, već narednih dana - 14. ili 15. jula - nema sumnje da su starješine Zvorničke brigade znali da je konačni cilj da se zarobljeni ljudi poubijaju", kazao je vještak, koji je iskaz dao u korist državnog tužilaštva na suđenju Momiru Pelemišu i Slavki Periću.

Pelemiš, nekadašnji zamjenik komandanta i načelnika štaba Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Perić, bivši pomoćnik komandanta za bezbjednost iste brigade, terete se da su učestvovali u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem da iz Srebrenice trajno i prisilno premjeste bošnjačko civilno stanovništvo, te da "po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce", saopćeno je iz BIRN-a.

Državno tužilaštvo obojicu tereti da su 15. i 16. jula 1995. godine učestvovali u ubistvima oko 1.200 muškaraca na Vojnoj ekonomiji Branjevo, a koji su prethodno bili zatvoreni u školi "Kula" u Pilici i Domu Pilica, u općini Zvornik.

Richard Butler je počeo sa svjedočenjem 22. februara ove godine, kada je prezentirao svoj nalaz i mišljenje pod nazivom "Iskaz o vojnim događanjima u Srebrenici u julu 1995. godine", te kazao da su ubistva civila s područja Srebrenice bila "dobro organizovana i planska djelovanja".

"Škola Kula i Dom kulture u Pilici, kao i Vojna ekonomija Branjevo, nalazili su se u zoni odgovornosti Prvog bataljona Zvorničke brigade. Svaki bataljon imao je svoje područje, pa čak i kada se radi o civilnim objektima, a ukoliko su u njima smješteni ratni zarobljenici onda komanda lokalne jedinica ne može da izbjegne odgovornost za njih", kazao je Butler odgovarajući na pitanja odbrane prvooptuženog.

Vještak je dodao i da su snage VRS "mogle pretpostaviti" da će civilno bošnjačko stanovništvo iz Srebrenice pobjeći u bazu UNPROFOR-a u Potočare nakon pada te enklave 11. jula 1995. godine.

"Vojne snage su namjerno stvorile takve okolnosti da se osigura da UN-ove mirovne snage traže preseljenje stanovništva, ali je odluku o tome donio Ratko Mladić", kazao je Butler.

Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba VRS-a, kojeg Tužilaštvo u Hagu tereti za zločine počinjene tokom ratnog perioda u BiH, nalazi se u bjekstvu.

Unakrsno ispitivanje vještaka Butlera bit će nastavljeno 19. ili 26. aprila ove godine.

Na ovom ročištu svoj nalaz i mišljenje iznio je i vještak grafolog Midhat Tešić, koji je utvrdio da potpis na Naredbi o određivanju vojnih obveznika Prvog bataljona Zvorničke brigade za rad na Vojnoj ekonomiji Branjevo od 10. jula 1995. godine pripada prvooptuženom Pelemišu.

Vještak Tešić je Sudskom vijeću kazao da je potpis na naredbi "istovjetan" potpisu koji je Pelemiš stavio na ličnu kartu iz 1988. godine.

Prema nalazu vještaka, tri rokovnika koja su oduzeta pri pretresu stana prvooptuženog tokom njegovog hapšenja su također pisana njegovim rukopisom.

U sudnici nisu čitani dijelovi iz rokovnika.

Momir Pelemiš je uhapšen u novembru 2008. godine od kada se i nalazi u pritvoru.

Naredno ročište zakazano je za 29. mart ove godine, za kada je planirano uvođenje materijalnih dokaza državnog tužilaštva.