Sud BiH
0

Vještak neuropsihijatar: Brutalnost i egzibicionizam Vlahovića

FENA
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Sarajevu 1992. godine, vještak Tužilaštva BiH je govorio o teškim psihičkim posljedicama kod 12 žena koje su izjavile da ih je silovao optuženi Veselin Vlahović Batko.

Vještak neuropsihijatar Senadin Ljubović je, po naredbi Tužilaštva BiH, prije dvije godine razgovarao sa 12 žena koje su 1992. silovane na Grbavici. U vrijeme kada su silovane, najmlađa od njih je imala 29, a najstarija 63 godine.

“Najveći utisak na mene je ostavila ta brutalnost, sirovost i egzibicionizam optuženog”, kazao je vještak.

Prema njegovim riječima, neke od žena su višestruko silovane, te one danas imaju trajnu promjenu ličnosti, čime je njihova životna funkcionalnost narušena. On je istakao slučaj majke i kćerke koje su istovremeno silovane.

“One danas egzistiraju na formalan način, ali ispunjenost života kod njih ne postoji”, objasnio je Ljubović.

Ono što je preživjela svjedokinja S-1, prema riječima vještaka, jeste priča za film.

“Ona je više puta seksualno zlostavljana, a da bi se spasila, skočila je kroz prozor i sva se polomila. Bilo je vrlo teško s njom uspostaviti komunikaciju tokom intervjua. Ona danas živi na silu”, rekao je Ljubović.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačku, nestanke i druga nečovječna djela počinjena 1992. nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Vještak Ljubović je kazao i kako svjedokinja S-33 zbog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti svjedočiti pred Sudom, jer postoji opasnost da svjedočenjem može dodatno narušiti zdravlje.

Tužilac Behaija Krnjić pročitao je iskaz ove svjedokinje dat Kantonalnom sudu u Sarajevu 15. februara 1999., kao i Tužilaštvu BiH 17. augusta 2006. godine.

U iskazima stoji da ju je optuženi, s još nekoliko vojnika, odveo u zgradu “Digitron Buje”, gdje je maltretirana, a nekoliko dana kasnije u jednu zgradu, gdje ju je silovao.

Nastavak suđenja je 20. juna, kada će biti ispitan vještak Hamza Žujo, navodi BIRN- Justice Report.