Plato Lastavica kod Zenice
0

Vjerska priredba prerasla u teferič, uništen park prirode

ZEDA
Lastavica dan poslije manifestacije (Foto: ZEDA)
Dan nakon održavanja vjersko-kulturne manifestacije "Lastavica 2011" na ovom planinskom platou članove Ekološkog pokreta Otpor dočekao je strašan prizor uništene ljepote krajolika.

"Na udaljenosti manjoj od 10 metara od kamenog mihraba gorjela je stogodišnja smrča, a otvoreni plamen je prijetio da zahvati susjedna stabla. Prisutni članovi, zajedno sa djecom iz sela Radinovići, priručnim sredstvima su ugasili otvoreni plamen, a po povratku u Zenicu obavijestili su Vatrogasnu službu, dok se na dežurne brojeve Šumarije niko se nije javljao. Također smo obavijestili stanovnike Radinovića da vrše kontrolu da se požar ne bi ponovo aktivirao", kazao nam je ekolog profesor Akif Smajlović.

Samo dan ranije na ovom lokalitetu je održana vjersko-kulturna manifestacija "Lastavica 2011.", nakon koje se u popodnevnim satima neslužbeno, van svih kontrola, održi i narodno veselje – teferič. Očigledno je da se teferiči do kasno u noć i da ne vode svi posjetioci brigu o zaštiti prirodnih ljepota i bogatstva ovog kraja.

Članovi Ekološkog pokreta Otpor protestvuju zbog načina na koji se postupa sa ovim dijelom općine Zenica, za koji već godinama traže da se stavi pod zaštitu, kao zaštićeno područje Park prirode Babina.