Vjeroučitelji u BiH
0

Vjeronauka nije uvedena u obrazovni sistem, nego je samo vraćena

FENA
Međureligijsko vijeće u BiH organiziralo je u Sarajevu konferenciju vjeroučitelja u BiH koja je bila prvenstveno posvećena općenito vjeronauci kao pitanju u školskom sistemu, a sudionici su se usaglasili da u pozitivnom ozračju treba da nastave raditi i ubuduće.

Stručna savjetnica Međureligijskog vijeća Božana Ivelić-Katava kazala je novinarima da su panelisti na tom skupu prezentirali svoja mišljenja o stanju vjeronauke u različitim zajednicama.

Skupu je prisustvovalo 36 vjeroučitelja iz svih zajednica, a određeni dio posvećen je i učenju o drugima kroz vjeronauku, koliko vjeronauka kao predmet može doprinijeti učenju o drugim tradicijama i drugim vjerskim zajednicama.

"Vjerujemo kako predmet vjeronauke može doprinijeti razvoju suživota i međureligijskom dijalogu kroz upoznavanje s drugim vjerskim tradicijama", kaže Ivelić-Katava.

Jedan od sudionika skupa, stručni savjetnik za vjeronauku pri Vjersko-prosvjetnoj službi Rijaseta IZ-a u BiH Nezir Halilović kaže da je, u vezi s vjeronaukom u školama u BiH, stanje zadovoljavajuće, ali da je još daleko od idealnog.

"Postoje određeni problemi, ali su oni čisto tehničke prirode. Raduje nas to da nema više opstrukcije i osporavanja tog predmeta. Izlagači na ovom skupu usaglasili su se da vjeronauka nije uvedena u obrazovni sistem, nego je ona samo vraćena jer naš historijat posmatran iz ugla sve četiri konfesije pokazuje da je vjeronauka oduvijek postojala, osim za vrijeme bivše Jugoslavije", kazao je.

Navodi da su vjeroučitelji potpuno integrirani i potpuno ravnopravni članovi nastavničkih kolektiva, a njihov rad je ocijenjen uglavnom visokom ocjenom. To su, kaže, samo neki od argumenata koji potvrđuju pitanje kvaliteta vjeronauke, ali i ističe "da smo zainteresirani da taj kvalitet bude još bolji".

Na dvodnevnom skupu naglašeno je da je status vjeronauke različit ovisno od područja u BiH.

"Voljeli bismo kad bi to bilo ujednačeno, da ne ovisimo od dobre volje direktora škola i određenih ministarstava. To je ono što boli vjeroučitelje, problemi s kojima se suočavaju na terenu," poručeno je sa skupa.

Međureligijsko vijeće planira nastaviti raditi s vjeroučiteljima iz svih zajednica na različitim programima koje će zajednički definirati.