Pravoslavci obilježili Bogojavljenje
1

Vjernici u hladnim rijekama i jezerima plivali do časnog krsta

SRNA
Trebinje (Foto: SRNA)
Pravoslavni vjernici širom BiH obilježili su danas Bogojavljenje, praznik koji označava krštenje Isusa Hrista u rijeci Jordan od strane sv. Jovana Krstitelja.

Nakon liturgije u brojnim gradovima BiH, najhrabriji vjernici su skočili u hladne rijeke i jezera kako bi doplivali do bogojavljenskog krsta.

U rijeci Vrbas do časnog krsta je prvi doplivao Milutin Vujić iz Banje Luke. Ove godine je za bogojavljenski krst u rijeci Vrbas plivalo 37 mladića, a pobjednik je darovan zlatnikom.

Nagrade najboljima

Do časnog krsta postavljenog na 33 metra od svodova mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu prvi je u današnjem takmičenju doplivao Aleksandar Spasovjević iz Rudog, a iza njega je bio Nedeljko Perišić iz Višgrada.

Od 12 učesnika, najviše ih je bilo iz Višegrada, jedan je iz Rudog, četverica plivača su pripadnici slovačkog naroda u EUFOR-u, a sa muškarcima se takmičila i studentica stomatologije Olivera Dobričkić iz Valjeva.

Darove najboljim plivačima uručio je načelnik opštine Slaviša Mišković koji je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnje plivanje za krst bilo najmasovnije do sada i imalo međunarodni karakter.

Gradimir Miladinović (19) je pred nekoliko hiljada Trebinjaca prvi doplivao do bogojavljenskog krsta. U utrci za časni krst učestvovalo je 26 plivača od 16 do 56 godina.

Miladinović je rekao da mu je ovo sedmi put da učestvuje u ovoj manifestaciji, a drugi put zaredom da prvi dopliva do bogojavljenskog krsta.

"Izuzetno sam sretan i ponosan, bilo je hladno, ali onog trenutka kada sam u ruku uzeo krst preplavio me je osjećaj toplote i ovo je za mene izuzetan događaj", rekao je Miladinović i dodao da će i ubuduće učestvovati u takmičenju.

Jaka konkurencija

Četrdesetšestogodišnji Jasenko Zoranović prvi je doplivao do bogojavljenskog krst na rijeci Ukrini u Prnjavoru, gdje je prvi put organizovano ovo takmičenje u istoriji ove opštine.

Zoranović je istakao da je najjači motiv za učešće bilo osvajanje časnog krsta i da je u pobjedi presudilo sportsko iskustvo.

"Konkurencija je bila jaka, sve su to mladi momci. Ja sam bio među najstarijim učesnicima, ali sam uspio da pobjedim", rekao je Zoranović. Svi takmičari su nagrađeni ikonama.

Dvadesetsedmogodišnji Aleksandar Kojić iz Zvornika prvi je doplivao do Časnog krsta na Zvorničkom jezeru. Drugo po redu plivanje za bogojavljenski krst na Zvorničkom jezeru organizovali su Srpska pravoslavna crkvena opština svetostefanska Zvornik i Rafting klub Eko Drina Zvornik.

"Za mene je velika čast što sam osvojio krst i dok god sam živ i zdrav učestvovat ću na Bogojavljenje u plivanju za časni krst", rekao je Kojić, koji drugi put učestvuje na ovom takmičenju.

Velika čast

Po završetku plivanja, koje je pratilo veliki broj Zvorničana, pripremljeno je narodno veselje.

Dvadesetogodišnji Novica Vasić iz Krasanpolja kod Bratunca pobjednik je plivanja za bogojavljenski časni krst koje je danas održano na Drini kod Bratunca.

Uz podršku oko dvije hiljade građana za bogojavljenski časni krst su plivala 23 takmičara iz Bratunca, Ljubovije, Bijeljine i Sarajeva. Organizatori su pobjednika darovali pozlaćenim krstom, diplomom i novčanom nagradom od 300 KM.

Svi učesnici su dobili zahvalnice i po 50 maraka, kako je rekao bratunački sveštenik Dušan Spasojević, za ispoljenu odvažnost i ljubav prema pravoslavnoj vjeri i tradiciji.

Pobjednik takmičenja Nemanja Vasić rekao je Srni da je Drina bila izuzetno hladna i brza i da je presrećan što je pobijedio na ovoj tradicionalnoj manifestaciji koja simbolizuje vjeru u Boga i pravoslavlje.