BiH
0

Vjernici iz Zenice otputovali na umru u Meku i Medinu

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Grupa od 37 vjernika danas je krenula iz Zenice autobusom na obred umre u Meki i Medini.

Prema riječima vodiča Esmira Halilovića, cilj ovog puta je objasniti šerijatske propise i historiju gradova koji su srž islama.

"Razlika između umre i hadža je ta što se umra može obavljati u svako doba godine. Unazad tri godine Bosna i Hercegovina bilježi drastičan rast broja vjernika koji se odlučuju na ovaj obred, što je veoma pozitivna stvar i iskreno se nadam da će sve proći u najboljem redu", izjavio je Halilović.

Prva umra iz Bosne i Hercegovine organizovana je prije tri godine kada je oko 20 vjernika iz BiH krenulo put svetih gradova muslimana, a ove godine broj vjernika se povećao na nešto više od 80.

Najmlađa učesnica ovogodišnje umre je 15-godišnja Amila Talić za koju umra predstavlja veliko bogatstvo. "Uzbuđena sam i još ne mogu vjerovati da idem", kazala je Talić.

Halilović je još dodao da je umra dužnost koja se nalazi na drugom stepenu obaveznih dužnosti, odmah nakon hadža. Nihada Šišić je 63-godišnja Zeničanka koja je nakon dva obavljena hadža odlučila obaviti i dužnost umre.

"Dva puta sam išla na hadž, ali imala sam želju da obavim i umru, da malo prohodam u miru i više vidim. Svima koji žele da obave umru, želim da im Allah olakša u ostvarenju tih želja, a ko nema želju da im Bog podari. Prvi put sam obavila hadž 2008. godine, vratila sam se kući, ali duša je ostala. Ove godine sam se odlučila na umru kako bih smirila dušu i posjetila sva mjesta koja su za nas muslimane od velikog značaja", izjavila je Nihada Šišić za Klix.ba

Druga grupa vjernika koja putuje avionom na umru će krenuti u subotu 6. aprila, a vjernici iz Bosne i Hercegovine bit će smješteni uz hareme u Medini i Meki, gdje će ostati po pet dana. Povratak je planiran 17. aprila za one koji putuju avionom, odnosno 19. aprila za one koji putuju autobusima.