BiH
270

Vjera, molitva i radost: Veliki islamski blagdan obilježava se širom BiH i regije

Piše: E. M, A. K., E. A.
Zenica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Bajram-namaz je jutros klanjan u džamijama i mesdžidima širom Bosne i Hercegovine i regije. Hiljade muslimana obavilo je svoju vjersku dužnost na samom početku jednog od najradosnijih blagdana - Kurban-bajrama.

Zenica

U Čaršijskoj džamiji u Zenici danas je održana centralna manifestacija povodom Kurban bajrama, a bajram-namaz klanjalo je više od hiljadu vjernika.

Harem Čaršijske džamije u Zenici bio je mali da primi sve vjernike zbog čega se klanjalo i na prostoru spomen-obilježja Kameni spavač.

Vrijeme između sabah-namaza i bajram-namaza bilo je ispunjeno predavanjem kojeg je održao imam Enes ef. Beganović, dok je bajramski hudbu održao muftija zenički Ejub ef. Dautović.

Tom prilikom Dautović je kazao kako se trebamo prisjetiti bosanskih sinova koji au poginuli na Allahovom putu.

"Trebamo stalno širiti dobra djela i druge podsticsti na to. Islam nas uči na pobožnost i pokornost Uzvišenom Allahu i na ovom i budućem svjetu. Da bismo shvatili značaj kurbana Allah nas podučava da je vjerovanje i činjenje dobrih djela cilj našeg života, a kurban potvrda pobožnosti i pokornosti Allahu", kazao je Dautović.

On je dodao da primjer Ibrahima a.s. i njegovog sina Ismaila a.s. su najveća poruka i pouka čovječanstvu u smislu pokornosti Allahu.

"Islam nas uči da su dani Kurban-bajrama dani žrtve radosti i pojačane komunikacije sa drugim i drugačijim. Naši kurbani u sebi sadrže pokornost kojom se približavamo Allahu i zahvaljujemo na blagodatima bajramskih dana", dodao je Dautović.

Nakon klanjanja Bajram-namaza uslijedilo je čestitanje i klanje dva kurbana, a Zeničani su svoje druženje nastavili u centru grada uz bajramsku kafu.

Tuzla

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog jutros je u prisustvu velikog broja vjernika održana u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli.

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao pomoćnik muftije tuzlanskog Sead efendija Seljubac, dok je prigodan bajramski vaz održao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli hafiz Ahmed efendija Huskanović.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, ef. Seljubac je kazao da je Bajram prilika svim vjernicima da pokažu svoju bratsku i komšijsku ljubav i pažnju te lakoću življenja s drugim i drugačijim.

"Dužnost nam je žrtvovati sebične želje i potrebe te razuvidjeti želje i potrebe drugih. Dužnost nam je i zajednici se posvetiti, učiniti sve što možemo da ona bude složnija, čvršća, humanija i osjetljivija za najtananije potrebe svakog svog člana. Čuvajmo živote, imetke i čast jedni drugima. Učimo svoju djecu da se međusobno paze, poštuju i čuvaju jedni druge. Budimo strpljivi, budni i mirni i bdijmo na granicama kako nam Allah zapovjeda", istakao je ef. Seljubac.

Uz tradicionalne riječi Bajram šerif mubarek olsun pomoćnik muftije tuzlanskog čestitao je Kurban-bajram svim muslimanima i muslimankama.

Brojni vjernici jutros su ispunili i ostale tuzlanske džamije, a ekipa portala Klix.ba posjetila je džamiju Behram-begove medrese u kojoj je bajram-namaz perdvodio direktor te obrazovne ustanove Ahmed ef. Hatunić.

Foča

Brojni vjernici okupili su se jutros u Carevoj džamiji u Foči gdje je održana centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva goraždanskog. Bajram namaz predvodio je Remzija efendija Pitić a radost prvog dana Kurban bajrama podjelili su brojni Fočaci, koji su željeli uputiti dovu upravo sa najljepšeg mjesta u Foči, gdje se nalazi centralna fočanska džamija.

Učinili su to brojni povratnici u ovaj grad ne skrivajući radost zbog obnove džamije koju je prije nekoliko stoljeća dao sagraditi Sultan Bajazid drugi i koja je ovog Bajrama ponovo otvorila vrata svojim vjernicima.

Danima prije Fočaci su se radovali ovom Bajramu. Povratnici su zajedno sa fočanskim imamima i jedinim odbornikom u SO Foča Izetom Spahićem obavili sve pripreme za najradosniji dan a detaljno su očistili i ogradili mjesno groblje i harem u centru Foče.

Na ovaj su način, poželjeli dobrodošlicu svim Bošnjacima koji su odlučili Bajram namaz klanjati u obnovljenoj fočanskoj ljepotici. Nakon namaza u Foči je organizovano i druženje uz tradicionalnu baklavu.

Banja Luka

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić pozvao je danas na očuvanje mira, solidarnost i činjenje dobra.

Istakao je da su mnogi u BiH shvatili da je, u posljednjih mjesec-dva dana, bilo previše retorike koja je sve zabrinula. Zato je, kazao je, ponovio poruku od prošlog Bajrama – mir je bolji, nagodba je bolja, što su kur'anske riječi.

Nakon bajram-namaza u obnovljenoj banjalučkoj džamiji Ferhadiji, na jedan od najvećih muslimanskih praznika Kurban-bajram, ef. Kozlić je dodao da moli sve, a posebno političare i zvaničnike, da se bave konkretnim životnim pitanjima, posebno kada su u pitanju lokalni izbori, a da ostave postrani nacionalne i druge teme koje s tim izborima nemaju nikakve veze.

Vjernicima je naglasio da treba da se takmiče u činjenju dobra.

"I danas sam iznio poruku koja je univerzalna i muslimanima, kršćanima i jevrejima i ostalima. Ta poruka je da, bez obzira na koju stranu se okrećete kada molitvu obavljate, Bog od vas traži da činite dobro i da se takmičite u činjenju dobra", naglasio je banjalučki muftija.

To je, kaže, njegova poruka muslimanima – da čine i žele drugima dobro.

Podsjetio je i da žrtvovanje kurbana ima za cilj da se prisjetimo onih kojima je potrebna pomoć.

"Solidarnost mora da dođe do izražaja i radost kurbana podijeli s drugima", rekao je banjalučki muftija.

U našoj zemlji, smatra, problem je što se malo radi, a puno priča.

Još dosta posla treba da se uradi, pa i kada je u pitanju Banjalučko muftijstvo, što se odnosi na obnovu još jedne banjalučke džamije, kulturno-historijskog spomenika - Arnaudije i "uređenja" ostalih džamija.

Tu je i briga o vakufskoj imovini u cijeloj BiH, što je dugotrojan proces, koji traži i usvajanje zakona o restituciji, na koji se dugo vremena čeka.

"Možda je dobro da i na ovaj dan poručimo onima koji obnašaju političke dužnosti, da povedu računa o imovini vjerskih zajednica. Time će se na pravilan način graditi ovo društvo i ostvariti ono o čemu smo govorili – mir i prosperitet", zaključio je muftija banjalučki Osman ef.Kozlić.

Srbija

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je Kurban bajram svim muslimanima, poželjevši dobro zdravlje, uspjeh u životu i radu, kao i sreću u obitelji ljudima diljem svijeta koji žele mir i dobro čovječanstvu.

"Obveza je naša da svojoj domovini budemo blizu i da bdijemo nad njezinim mirom i sigurnošću. Zato želim sretan Bajram svim muslimanima, moleći Boga za dobro zdravlje, uspjeh u životu i radu, kao i sreću u obitelji ljudima diljem svijeta koji žele mir i dobro čovječanstvu. Bajram Voditeljir Mubarek Olsun ", poručio je reis.

Iz Islamske zajednice Srbije su najavili da će središnja bajramska molitva biti održana u 6.30 u Bajrakli džamiji, nakon čega će biti poslužena bajramska sofra, javlja Tanjug.

I predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud Dudić čestitao je vjernicima Kurban bajram uz poruku da je taj praznik prilika da se okrenemo oko sebe i pogledamo što je s našim roditeljima, djecom, komšijama, jer ono što čovjek želi sebi treba i drugima da želi.