SDP BiH
0

Vizni režim za bh. građane posljedica je nesposobne vlasti

FENA
Foto:Sarajevo-x.com
Foto:Sarajevo-x.com
Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) smatra da je vladajuća parlamentarna većina u BiH direktni i najveći krivac zato što će od svih bivših jugoslovenskih republika jedino bh. građanima od prvog januara 2010. godine i dalje biti potrebne vize za Schengen zemlje.

SDP BiH, u saopćenju, ističe da su vlasti u Bosni i Hercegovini dobro znale šta treba da urade i u kojim vremenskim rokovima da se vizni režim prema BiH ukine. Zbog te i takve vlasti svi građani BiH će snositi nesagledive posljedice.

Odluka je, kako se dodaje, kontraproduktivna jer izolacijom BiH omogućava ostanak na vlasti korumpiranih nacionalističkih elita i političkih lidera, koja se zasniva upravo na manipulaciji strahom, neznanjem i zatvaranjem u etničke torove.

Vizni režim omogućava i olakšava takvu vrstu vladavine, a ponižavajuće dugi redovi ispred ambasada evropskih zemalja jačaju osjećaj zapostavljenosti i jednostavno vrijeđaju.

"EU kažnjava građane BiH umjesto da kazni vlast koja ni na koji način neće osjetiti posljedice takve odluke. Štaviše, ovakva odluka je najbolja garancija političke dugovječnosti elita i stranaka odgovornih za ovaj katastrofalni propust", ističe SDP.

U saopćenju se dodaje da je Evropska komisija u donošenju odluke bila kratkovida i previdjela da će ovakav potez izazvati antievropsku histeriju u BiH sa jedne strane, i jačanje stereotipa o BiH kao tobožnjoj muslimanskoj enklavi u Evropi, na drugoj strani.

"Kao što je napisano i u pismu visokom predstavniku u BiH, još jednom ponavljamo da bh. vlasti i visoki predstavnik mogu računati na podršku i glasove SDP-a za sve zakone i aktivnosti koje su neophodne da se građani BiH više ne ponižavaju pred vratima šengenskih ambasada", saopćio je Centar za informisanje SDP BiH.