Valentin Inzko
0

"Vizna liberalizacija neće doći tako brzo"

SRNA
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Građani BiH mogu se nadati liberalizaciji viznog režima tek u drugoj polovini godine, izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

"Izgleda da vizna liberalizacija neće doći tako brzo. Neki su se nadali, a među njima i ja, da će to biti 1. jula, na početku sezone odmora. Izgleda da će u junu biti najavljeno kada će do vizne liberalizacije doći", rekao je Inzko za Radio "Deutsche Welle".

Inzko je dodao da najava ne znači i implementaciju, koja bi mogla da uslijedi tri ili četiri mjeseca kasnije.

On je ocijenio da je BiH na slučaju ispunjavanja uslova za viznu liberalizaciju pokazala da "može kad hoće", ali i da se kod pojedinih evropskih zemlja i institucija može osjetiti i umor povodom konstantnih zastoja u reformama drugih oblasti u BiH.

Inzcko, međutim, navodi da će Evropa imati dovoljno strpljenja i da će BiH ponuditi mehanizme koji su se već pokazali uspješnim u 27 zemalja članica EU, kao i u zemljama regiona.

On je dodao da neki evropski zvaničnici i poznavaoci prilika u BiH smatraju da u predizbornom periodu ne bi trebalo očekivati značajniji napredak kada je riječ o provođenju reformi u zemlji.

"Nacionalna retorika uveliko uzima maha u ovom periodu", rekao je Inzko, izrazivši očekivanje EU da će se etička, ekonomska i evropska pitanja naći u stranačkim programa i kampanjama.