Ispunjena većina kriterija
0

Vizna liberalizacija moguća i do oktobra?

SRNA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je da je BiH ispunila većinu kriterija za viznu liberalizaciju i da je u pitanju kredibilitet EU da taj proces bude finalizovan.

Fajon je rekla da će Evropska komisija u Komitetu za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove (LIBE) Evropskog parlamenta ove sedmice podnijeti izvještaj za BiH, i ako on bude pozitivan, onda se ne smije gubiti vrijeme.

"Očekujem da će Komisija podnijeti prijedlog za ukidanje viza za BiH i Albaniju zadnje sedmice maja ili najkasnije prve sedmice juna. Ne bi smjelo da bude nikakvih drugih kriterija osim tehničkih, koji su navedeni u 'mapi puta'. Narednih nekoliko sedmica će biti odlučujuće. Treba nam jaka politička volja na obje strane. I zbog toga moramo da radimo veoma ozbiljno", istakala je Fajon za "Nezavisne novine". 

Ona je istakla da će Evropski parlament učiniti sve da vize budu ukinute što je prije moguće, ali da nije sve samo do Evropskog parlamenta. 

"I zemlje članice EU treba da se slože sa viznom liberalizacijom. Dovoljno je da samo dvije ili tri zemlje imaju određenu zabrinutost. Sada je u BiH veoma osjetljiva politička situacija i moj je utisak da ima zemalja koje baš i ne žure da pitanje viza bude finalizovano ranije", kaže Fajonova.

Ona je ocijenila da nema nikakvog razloga da Komisija ne podnese prijedlog za ukidanje viza kasnije od kraja maja ili početka juna i očekuje da će prijedlog imati do tada. 

"To znači da u Evropskom parlamentu možemo započeti posao odmah nakon toga, još početkom juna. Potrebno nam je barem dva mjeseca da završimo naš dio posla. Ali da vas podsjetim da smo mi u Parlamentu usaglasili sa Vijećem EU prošlog novembra da se preostale regulative za viznu liberalizaciju za BiH i Albaniju tretiraju sa najvećom hitnošću. Ovdje se radi o našem kredibilitetu. Ali naravno, obje zemlje treba da budu spremne, a pogoršavanje političke situacije u BiH bi moglo ugroziti cijeli proces. Potrebno nam je odgovorno ponašanje svih strana", naglasila je Fajon.
Odgovarajući na pitanje da li je realno da do vizne liberalizacije dođe prije oktobarskih izbora, Fajonova je rekla da se ne bi igrala datumima i da još ima vremena da se to desi prije izbora u oktobru, ali da sve zavisi od političke volje u EU i spremnosti BiH. 

"BiH ima mnogo prijatelja koji će učiniti sve da do toga dođe, ali potrebno nam je veoma odgovorno ponašanje svih da bi se to i desilo u ovih odlučujućih nekoliko mjeseci. Sada nije vrijeme da prozivamo krivce što smo propustili juli. Moramo ostati fokusirani na posao koji je ispred nas", smatra Fajon.