Snimatelj: Neopisiv strah i trema
0

VIDEO / Vitomir Popović tvrdi da nije prijetio Damiru Kaletoviću

FENA
Vitomir Popović
Vitomir Popović
U banjalučkom Osnovnom sudu danas su suprotstavljene iskaze dali bivši ombdusman za ljudska prava BiH Vitomir Popović i njegovi saradnici te snimatelj Federalne televizije Refik Vejsilagić.
Ovaj sud je prije nešto više od godinu dana počeo proces protiv novinara Federalne televizije i političkog magazina “60 minuta” Damira Kaletovića, nakon što je banjalučko Okružno tužilaštvo protiv njega u maju 2010. podiglo optužnicu jer je 28. septembra 2007. u službenim prostorijama ombudsmana za ljudska prava BiH, bez, kako se navodi, odobrenja Popovića, naredio snimatelju da snimi cijeli njihov neformalni razgovor.

Dijelove tog razgovora novinar je objavio nekoliko dana kasnije u političkom magazinu FTV televizije “60 minuta”.

U tom snimku se čuje da je bivši ombudsman Vitomir Popović tada rekao Kaletoviću, koji je radio prilog o ratnoj ulozi Vitomira Popovića kao visokog funkcionera Srpske demokratske stranke (SDS) i sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci u progonu nesrpskih kadrova iz pravosuđa RS-a, “da je zaslužio metak u čelo”, jer je pravio priloge koji se njemu ne sviđaju.

Popović, koji traži odštetu od 50.000 maraka, danas je pred sudskim vijećom odlučno tvrdio da to “nije” rekao, niti prijetio, već da su “njegove izjave koje su emitirane u političkom magazinu "60 minuta" izvučene iz konteksta.

Iznio je tvrdnje da je Kaletović, iako mu je odbio da da intervuju, ušao u ured, te da je “imao bubicu” i snimio neformalni razgovor, u kojem je rekao “da nema smisla da to rade, da je to jezik mržnje koji nas je praktično i uveo u rat”.

S druge strane, snimatelj FTV-a iznio je stavove zbog čega je tehnički nemoguće da se s tzv. bubicom snime tako čujni tonovi.

Refik Vejsilagić je naveo da je “u neznanju i njega i novinara, kamera ostala upaljena dok je ispred ureda Popovića, čekao da završe razgovor”.

Tek dva dana kasnije, kazao je, čuo se s Kaletovićem, koji mu je rekao da je u kameri sve tonski zabilježeno.

Vejsilagić je naveo i da je po saslušanju onog što je zabilježeno, “osjetio neopisivi strah, tremu..."

Nastavak suđenja Vijeće banjalučkog Osnovnog suda u Banjoj Luci zakazalo je za 12.oktobar.