BiH
0

Visoko: Obilježena četvrta godišnjica smrti Zaima Muzaferije

FENA
Povodom četvrte godišnjice od smrti istaknutog bh. glumca Zaima Muzaferije, danas su njegov mezar na Gradskom groblju Visoko posjetili članovi porodice, prijatelji i poštovaoci njegova djela te mu polažući cvijeće odali dužnu počast.

Četvrte godišnjice smrti ovog bh. glumca prisjetili su se mnogi njegovi prijatelji i kolege te članovi Udruženja građana za afirmaciju kulture Visoko "Ars tragovi", organizatori manifestacije "Dani Zaima Muzaferije“ koja će ove godine u Visokom biti održana od 22. do 24. novembra.

Predsjednik UO "Ars tragovi" Rasim Kadić kazao je za Fenu da dolazak svake godine na Muzaferijin mezar i obilježavanje godišnjice njegove smrti predstavlja određeni dug prema ovom bh. glumcu, ali i svojevrsni izraz poštovanja.

Mezar je danas obišao te položio cvijeće i ministar kulture i sporta KS-a Emir Hadžihafizbegović, naglasivši da oni koji nemaju odnos prema sjećanju i svojoj prošlosti ne mogu imati odnos ni prema životu i današnjici.

Kadić je dodao da je poštovanje Zaimu Muzaferiji odao i prof.dr. Enes Duraković, koji je doktorirao na poeziji Maka Dizdara, a priča o svakom od tih velikana, glumaca i pjesnika je priča o Bosni.

Muzaferija je glumio u više od 80 filmova, drama i serija, dobitnik je značajnih filmskih priznanja i obilježio je cijeli period uglavnom "epizodnim", ali karakternim ulogama koje su ostale upamćene i danas se rado gledaju.