BiH
0

Visoki predstavnik uputio pismo Tadiću

FENA
Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling uputio je pismo predsjedniku Srbije Borisu Tadiću o saradnji Srbije s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju te skrenuo pažnju na diskusiju i debatu koje su se u Bosni i Hercegovini generirale nakon presude Međunarodnog suda pravde.

Schwarz-Schilling je istaknuo da Međunarodni sud pravde smatra da je Srbija prekršila svoje obaveze po međunarodnom pravu o prevenciji genocida koji se dogodio u Srebrenici i oko Srebrenice. On je istakao da je Sud mišljenja da Srbija mora odmah preduzeti korake u smislu pune saradnje s Haškim tribunalom, saopćila je na pres-konferenciji u Banjoj Luci Liljana Radetić, glasnogovornica banjalučkog ureda OHR-a.

U svom pismu visoki predstavnik je iznio da je ohrabren nedavnim Tadićevim izjavama za medije a koje se tiču saradnje s Haškim tribunalom.

U izjavi nakon regionalnog sastanka predsjednika država u Ohridu 20. aprila srbijanski predsjednik Tadić je istakao svoju posvećenost punoj saradnji s Haškim tribunalom.

Schwarz-Schilling je izjavio “s obzirom na spomenuto veoma se nadam da će Srbija, koja je i potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, konačno u potpunosti i bez odgađanja ispuniti svoje obaveze”, rekla je Radetić.

Visoki predstavnik je zatim zatražio od predsjednika Tadića informacije o mjerama preduzetim u oblasti saradnje s Haškim tribunalom, ističući da će za nekoliko sedmica izvijestiti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o trenutnom statusu implementacije mira.