BiH
0

Visoki predstavnik ukinuo zabranu obavljanja funkcije u političkoj stranci za sve smijenjene zvaničnike

FENA
Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Shilling ukinuo je danas zabranu obavljanja funkcije u političkoj stranci za sve zvaničnike koje su smijenili raniji visoki predstavnici.

Jedini izuzeci su osobe smijenjene iz razloga koji se odnose na neostvarivanje saradnje s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Ovom odlukom se svim drugim osobama omogućava da obavljaju funkcije u okviru političkih stranaka. Međutim, Odlukom im se ne daje pravo da se vrate na funkcije s kojih su smijenjeni.

Današnja Odluka predstavlja dio procesa normalizacije pravnog statusa smijenjenih zvaničnika, koji je Schwarz-Schilling najavio 21. marta. Od tada je smijenjenim zvaničnicima omogućeno da podnesu zahtjev visokom predstavniku i zatraže ukidanje zabrane.

Visoki predstavnik je također sistematski ukidao zabrane obavljanja javnih funkcija u različitim sektorima u kojima se vrši zapošljavanje. Iako su smjene zvaničnika imale značajnu ulogu u smislu da su BiH pomogle u prevazilaženju posljedica rata, potreba za smjenjivanjem zvaničnika je sve manje prisutna u vrijeme kada Bosna i Hercegovina ostvaruje napredak na putu ka evroatlantskim integracijama.

Također je važno da pravni status smijenjenih zvaničnika bude riješen prije zatvaranja Ureda visokog predstavnika. Odluku o tome da li će se ove osobe vratiti u političku stranku trebaju donijeti lideri stranaka. Oni sada trebaju ocijeniti da li ove osobe, koje su ranije opstruirale implementaciju mira, danas mogu dati svoj pozitivan doprinos za bolju budućnost BiH i njenih građana.

Javnost i mediji će vidjeti koje će političke stranke ovim osobama omogućiti da opet preuzmu stranačke funkcije. Oni će stranke smatrati odgovornim za odluke koje donesu.

Visoki predstavnik je prošlog petka ukinuo zabranu obavljanja javne funkcije u slučaju sedam osoba koje su raniji visoki predstavnici smijenili zbog opstruiranja implementacije mira. Ukidanjem odluka o smjenjivanju ni na koji način se ne dovode u pitanje bilo kakvi sudski postupci koji se trenutno vode protiv ovih osoba, saopćeno je iz OHR-a.