BiH
0

Visoki predstavnik tvrdi da se decertificiranim policajcima u BiH manipulira

FENA
Ured visokog predstavnika (OHR) je rekao sve što je imao u vezi s problemom decertificiranih policajaca u BiH i imam problem da shvatim kome je ova provikacija potrebna, izjavio je danas u Banjoj Luci visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak komentirajući štrajk glađu tih policajaca ispred OHR-a u Sarajevu.

Naveo je i da se tim policajcima manipulira, ne želeći da kaže ko konkretno to radi, već da se o tome treba da se pita Vijeće ministara BiH i nadležna ministarstva.

„Niko se kao OHR nije izborio za decertificirane policajace“, smatra Lajčak.

Ponovio je i da je odluka Vijeća sigurnosti UN-a iz aprila prošle godine „potpuno jasna“ i na osnovu te odluke je Vijeće ministara BiH donijelo svoju odluku u skladu s kojom se mijenja zakonodavstvo na svim nivoima.

Od 14 nivoa vlasti, 10 je već donijelo svoje odluke u skladu sa stavom Vijeća sigurnosti i završava se taj posao na drugim nivoima, naveo je Lajčak ističući da misli da nijedan nivo vlasti u BiH nema problema u vezi s tom odlukom.

„U zadnjih 10 mjeseci nisam uopće čuo da postoji proces decetificiranih policajaca i odjednom je nekome postalo potrebno da pravi od toga dramu“, rekao je visoki predstavnik.

Naveo je i da je njemu žao tih ljudi i njihovog zdravstvenog stanja, ali i naglasio da „nema nikakvo razumijevanje za one koji njima manipuliraju bez ikakve potrebe“.