BiH
0

Visoki predstavnik produžio do 30. juna zabranu raspolaganja državnom imovinom

FENA
Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak danas je donio Odluku o produženju važenja državnih i entitetskih zakona kojima se privremeno zabranjuje raspolaganje državnom imovinom do 30. juna 2008.

Kako je saopćeno iz OHR-a, iako je ovo već peti put da se privremena zabrana produžava, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je zamolio visokog predstavnika da državi, entitetima i Distriktu Brčko da dodatno vrijeme da postignu sporazum i donesu odgovarajuće zakone.

Uz odluku o produženju važenja zabrane, visoki predstavnik je pismom apelirao na političke lidere da iskoriste posljednju priliku da ovo pitanje dovedu do održivog rješenja tako što će prije marta naredne godine precizirati međusobni sporazum te donijeti odgovarajuće zakone prije isteka odluke.

Također, Lajčak je istakao da sporazum o principima za dodjeljivanje vlasništva nad državnom imovinom, koji se treba postići između vlada, te zakoni koji će se zasnivati na tom sporazumu, moraju da se rukovode principom funkcionalnosti, tako da svaki nivo vlasti u BiH posjeduje imovinu koja im je potrebna da vrše svoje nadležnosti u skladu s Ustavom.