BiH
0

Visoki predstavnik predstavio mjere za transformaciju OHR-a u misiju pod vodstvom Evropske unije

NINA
Visoki predstavnik Paddy Ashdown izložio je danas pred Zastupničkim domom Parlamentarne skupštine BiH mjere koje će biti potrebno poduzeti za otpočinjanje procesa transformacije OHR-a u misiju pod vodstvom Evropske unije, te za postupno ukidanje bonnskih ovlasti.

Ashdown je naveo i mjere koje treba poduzeti da bi se izvršio prijenos nadležnosti na bh. vlasti i pripremio prijelaz na međunarodno civilnu prisutnost koja će imati manje intervencionistički karakter.

Izražavajući svoju punu podršku radu Venecijanske komisije, visoki predstavnik je apelirao na političare i članove Parlamenta da se pripreme za prelazak na međunarodno prisustvo koje će imati manje intervencionistički karakter.

Mjere koje je nužno poduzeti u cilju prijenosa nadležnosti na bh. vlasti uključuju, prema Ashdownovim riječima, mjere usmjerene na okončanje uloge OHR-a u procesu odobravanja kandidata, te planove za okončanje uloge OHR-a u tumačenju Ustava BiH.

Visoki predstavnik je također rekao da podržava ideju ograničavanja vremenskog razdoblja sudjelovanja međunarodnih sudaca u Sudu BiH, a dodao je i da OHR ne treba i dalje sudjelovati u izradi nacrta novih zakona te apelirao na članove Parlamenta da počnu razmišljati o tome kako to uraditi.

Osim toga, visoki predstavnik je izrazio i želju da se zagovara standard da nositelji izvršnih funkcija trebaju odstupiti s pozicija ako su optuženi za kaznena djela, sugeriravši da Zastupnički dom može razmisliti o usvajanju rezolucije kojom će se to načelo uvesti u parlamentarnu praksu.