BiH
0

Visoki predstavnik povoljno ocijenio aktivnosti Ministarstva sigurnosti na ostvarivanju vladavine zakona u BiH

FENA
Visoki predstavnik EU Miroslav Lajčak uputio je jučer ministru sigurnosti BiH Tariku Sadoviću pismo podrške aktivnostima Ministarstva vezanim za njihov sastanak od 20. jula 2007. godine.

Izražavajući uvjerenje da bi se princip partnerstva između međunarodne zajednice i Ministarstva trebao bazirati na ostvarenju zajedničkih ciljeva ka unapređenju vladavine zakona u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik u pismu naglašava da izgleda da je Ministarstvo sigurnosti krenulo u pravom smjeru.

Visoki predstavnik u prvom redu ističe upućivanje Vijeću ministara na dalju proceduru novog nacrta Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, naglašavajući kako je bitno pratiti ovu zakonsku inicijativu i braniti njezine osnovne odredbe, koje su u skladu sa Aquis-om Evropske unije i standardima Schengena, posebno one koje se odnose na nove vrste viza i njihovo izdavanje, uključujući i uslove za odobravanje privremenog i stalnog boravka stranaca, navodi se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

U pismu se izražava nada da će pitanje izmjena i dopuna Zakona o službi za poslove sa strancima biti uvršteno u dnevni red Vijeća ministra što je prije moguće, naglašavajući pri tom cilj da novi zakoni dovedu do hitne uspostave Prihvatnog centra za ilegalne imigrante i efikasnog rada službenika sigurnosti u tom centru.

Visoki predstavnik navodi da je primjetio kako je Ministarstvo sigurnosti završilo drugostepeni upravni postupak po žalbi u predmetu zahtjeva za privremenim boravkom u BiH prema važećim zakonima i izražava nadu da će ovo ministarstvo i ubuduće okončavati ovakve postupke s jednakom pažnjom i zalaganjem.

Na kraju pisma visoki predstavnik izražava zadovoljstvo što je iz procedure Vijeća ministara povučen prijedlog izmjena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva sigurnosti i što su imenovani članovi radne grupe za ponovno razmatranje ovih izmjena, zajedno sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Visoki predstavnik naglašava kako bi volio ukoliko bi ova aktivnost ponovnog razmatranja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji sadražavala i procjenu budućih potreba Ministarstva sigurnosti po pitanju reforme policije, kako bi taj proces započeo odmah.

Visoki predstavnik, Miroslav Lajčak, navodi da uvažava činjenicu da su pomenute aktivnosti poduzete na vrijeme i na efikasan način.

"Ova početna saradnja predstavlja pozitivan razvoj događaja i ja vjerujem da će se ona nastaviti i u budućnosti", stoji na kraju pisma.