BiH
0

Visoki predstavnik: Ostaćemo u BiH sve dok za to postoji potreba

FENA
Visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling i komandant EUFOR-a general-major Gian Marco Chiarini posjetili su danas jedinicu za vezu i osmatranje (LOT) sa sjedištem na Palama.

Zajednička posjeta je, prema riječima visokog predstavnika, i svojevrsni pokazatelj odlične saradnje između civilnog i vojnog sektora međunarodne zajednice.

"Uloga LOT timova u BiH je veoma važna. Oni uživaju povjerenje građana jer svakodnevno borave s njima i pomažu im u rješavanju određenih situacija", istakao je Schwarz-Schilling.

On je dodao da je Evropa, konačno, preuzela odgovornost za dešavanja u ovom regionu te da su toga postali svjesni i građani BiH koji, kako je rekao, moraju istrajati na evropskom putu.

"Snage međunarodne zajednice će, uprkos kojekakvim izjavama, ostati ovdje sve dok za to postoji potreba. Neće ostati samo pojedinci već i čitave institucije. Zatvaranje OHR-a ne znači odlazak međunarodne zajednice", istakao je ovom prilikom visoki predstavnik.

Chiarini je LOT timove nazvao sponom između vojnih snaga međunarodne zajednice i građana BiH koji omogućavaju uvid u stvarnu sliku stanja na terenu.

"LOT timovi prikupljaju informacije na terenu i pomažu u održavanju stabilne bezbjedonosne situacije u BiH", izjavio je Chiarini.

Komentirajući sve češče eksplozije u Sarajevu, on je istakao da su snage EUFOR-a odlučne da očiste BiH od nelegalnog naoružanja te, u tom cilju, najavio nove akcije "Žetve".