Mladen Bosić
0

Visoki predstavnik mora da "pojede ježa"

SRNA
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je danas da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o prenošenju nadležnosti izraz političke volje parlamenta RS i osnov za dalje razgovore o mogućim ustavnim promjenama.

Bosić je izrazio zadovoljstvo što je Narodne skupštine RS odbila da poništi zaključke o prenošenju nadležnosti, koje je usvojila 14. maja.

On  je poručio visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku da "pojede ježa" i prizna da je napravio grešku davanjem ultimatuma parlamentu RS.

"Ukoliko bi čak i poništio zaključke  Narodne skupštine,  oni su izraz političke volje parlamenta RS i osnov za dalje razgovore o mogućim ustavnim promjenama",  rekao je Bosić novinarima u Banjaluci.

On je poručio Inzku da je u ovom slučaju nepotrebno primjenjivati bonska ovlaštenja zbog zaključaka Narodne skupštine  koja su objavljena u "Službenom glasniku",  jer bi to, kako je rekao, dodatno usložilo političku situaciju.

Bosić je naglasio da je u sjeni dešavanja u parlamentu Srpske prošao zahtjev Predsjedništva BiH za priključenje u NATO savez i ocijenio da je to prvorazredna politička odluka o kojoj bi referendumom trebalo da odlučuju građani RS i BiH.

"(Predsjednik Vlade RS Milorad) Dodik je postao 'vatreni zagovornik' ulaska BiH u NATO, a svoje mišljenje o tome treba da daju i građani",  smatra Bosić.
Govoreći o prodskom procesu, lidera SDS-a je rekao da ga smatra završenim i ocijenio da je dosadašnji tok pregovora učesnika prudskog procesa nanio veliku štetu RS.

Bosić je apelovao da se svi pregovori o eventualnim ustavnim promjenama moraju vratiti i održavati u institucijama RS.