BiH
0

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU se sastao sa monitoring timom Vijeća Evrope

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, sastao se danas sa Monitoring timom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koji predvodi Kimmo Sassi, član Parlamentarne skupštine.

Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, informirao je članove Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope o trenutnoj političkoj situaciji i statusu reformskih procesa, naročito o reformi policije, koja predstavlja posljednju prepreku na putu BiH ka evropskim integracijama, saopćeno je iz OHR-a.

Delegacija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU složili su se da je BiH ostvarila minimalan napredak u provedbi post-prijemnih obaveza prema Vijeću Evrope. BiH tek treba da ostvari napredak u vezi sa provedbom reformi u sektoru obrazovanja te uspostavljanju jedinstvene institucije ombudsmena.

Također, naglašeno je da zemlja sada mora nastaviti sa reformskim procesima, naročito sa reformom policije.

"Rješavanje ovog pitanja će Bosni i Hercegovini otvoriti vrata koja vode ka članstvu u EU, što je jedina prava budućnost, a ne samonametnuta izolacija", rekao je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU.