BiH
0

Visoki predstavnik danas u Narodnoj skupštini RS-a

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak danas se obraća Narodnoj skupštini Republike Srpske kako bi prezentirao mogućnosti za izlaz iz trenutnog zastoja i povratak procesu evropskih integracija. On će naglasiti da entitetski parlamenti imaju važnu i legitimnu ulogu u rješavanju trenutnog zastoja i pokretanju zemlje s mrtve tačke.

Parlamentarci su suočeni s jasnim izborom između pada u izolaciju ili sustizanja drugih zemalja u regionu u pogledu napretka ka Evropskoj uniji.

Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU će istaknuti da je integracija put kojim parlamentarci mogu krenuti ako tako odluče; a to je sigurno put kojim svi građani BiH žele krenuti. Vremena je sve manje i posljedice stalnih blokada su ozbiljne za cijelu zemlju.

Poslije obraćanja, ambasador Lajčak će odgovarati na pitanja poslanika Narodne skupštine RS-a.

Tokom boravka u Banjoj Luci visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evopske unije Miroslav Lajčak će u odvojenim susretima razgovarati sa predsjednikom Vlade RS-a Miloradom Dodikom, predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem i članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.