CCI o državnim institucijama
0

Visoke plate, a rezultati rada katastrofalni

FENA
Nevladina asocijacija Centri civilnih inicijativa (CCI) u današnjem izvještaju koji se odnosi na njena zapažanja o učincima državnog parlamenta i vlade u četvorogodišnjem mandatu navela je na pres-konferenciji u Sarajevu da su ti nivoi vlasti bili neefikasni i neučinkoviti, a uprkos tome su njeni zastupnici uživali visoka primanja.

Riječju, rezultate državnog parlamenta i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Centri civilnih inicijativa ocjenjuju - katastrofalnim.

Asocijacija je pozvala birače Bosne i Hercegovine da na predstojećim općim izborima 3. oktobra dobro razmisle da li žele mijenjati takvo stanje u zemlji ili zadržati postojeću vlast.

Danas se u BiH živi lošije nego prije četiri godine, siromaštvo i nezaposlenost nisu smanjeni, privredni rast nije na potrebnom nivou, detalji su iz izvještaja.

Parlamentarna skupština BiH je svoje godišnje programe rada u proteklom mandatu, usvajane inače sa zakašnjenjem od 2,5 do 6,5 mjeseci, realizirala sa skromnih 30 do 40 posto.

Još gora je situacija s donošenjem zakona.

"U protekle četiri godine Parlamentarna skupština BiH nije usvojila ni trećinu planiranih zakona, ali su zato, neovisno od katastrofalnih rezultata, parlamentarci sami sebi povećali plaće čak za 108 posto u 2008. godini, osiguravši sebi tako mjesečna primanja u iznosima od nevjerovatnih 5.500 do 7.500 KM. To znači da za jedan mandat zarade između 200.000 do 300.000 KM", tvrdi ova nevladina organizacija.

Vijeće ministara je, pak, za nepune četiri godine mandata reliziralo tek 40 posto planiranih aktivnosti, dok su u isto vrijeme plaće funkcionera više za 100 posto nego u 2007. godini.

Kulminacija loših rezultata ovog nivoa vlasti desila se u aktuelnoj godini, kada je programom rada planirano 66 zakona, a nakon isteka osam mjeseci bilo realizirano samo osam, navodi asocijacija Centri civilnih inicijativa.