BiH
0

Visoke plaće za ministre i predsjednike, a radnicima minimalac

Sarajevo-x.com
Iako premijer RS-a Milorad Dodik odluku po kojoj će mjesečno primati 5.000 KM smatra adekvatnom u poređenju sa drugim zemljama, država u kojoj radna snaga sa Visokom stručnom spremom radi za 600 KM ili pak prisilno volontira, ne može se porediti sa drugim evropskim zemljama.

Nakon odluke Vlade RS da ministrima te vlade, predsjedniku i potpredsjedniku poveća plaću, uslijedile su brojna negodovanja drugih političkih subjekata.

Premijer RS-a Milorad Dodik ocijenio je odluku po kojoj će imati plaću 5.000 KM, a ministri 4.000 KM zakonitom i usaglašenom sa sindikatima, navodeći da je "plaća premijera od 2.500 eura tek prosječna plaća u zemljama izvan zone bivše Jugoslavije".

"Činjenica je da je pomoćnik ministra do sada imao plaću oko 3.000 KM, a neki ministri imali su samo 1.800 KM, što je govorilo da je to neodrživo stanje", kazao je Dodik.

Na istoj sejdnici na kojoj su si za skoro 100 posto povećali plaću, prvi ljudi Vlade Republike Srpske odlučili su i obradovati tamošnje penzionere tako što su najnižu penziju povećali sa 135 KM na 150 KM.

No predstavnici vlasti u RS nastavljaju se brinuti za tamošnje radnike, izbjegllice i penzionere. Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske RS danas će razmatrati i Informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika u 2006. i 2007. godini.

U nastavku šesnaeste sjednice bit će razmatrana Informacija o stanju u oblasti ostvarivanja prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika i Izvještaj o tematskim sjednicama ''Problemi izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u RS'' i ''Problemi izbjeglica iz Hrvatske koji žive u RS''.

Vlasti u manjem bh. entitetu prividno se kao brinu za građanstvo i usput sebi povećavaju plaće. Predstavnici Federalne vlade još uvijek se bore sa skandalom u Elektroprivredi BiH, montiranim ili ne, tražeći izlaz iz još jedne krize koja valjda treba da zabrine stanovnike Federacije BiH i da ih natjera da pokupuju ostatak brašna koje nije pogodno za ljudsku upotrebu i ulja proizvedenog u zemlji koja ne postoji.

I dok radnici širom RS-a i Federacije BiH štrajkuju jer ne dobijaju nikakve, ili plaće koje nisu dovoljne za preživljavanje, predstavnici u vlasti, koje smo uzgred rečeno sami izabrali, uljepšavaju svoje kabinete i povećavaju svoj kućni budžet./S.Č.