BiH
0

Visoka ruska delegacija u posjeti RS-u

SRNA
Političko-privredna delegacija Ruske Federacije, predvođena opunomoćenim predstavnikom ruskog predsjednika Georgijem Poltavčenkom, počinje danas dvodnevnu posjetu Republici Srpskoj, tokom koje će se sastati sa najvišim zvaničnicima RS i posjetiti Rafineriju nafte Brod.

Poltavčenko će danas sa predsjednikom Vlade RS Miloradom Dodikom posjetiti Rafineriju nafte Brod, nakon čega će održati konferenciju za novinare, najavljeno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

Nakon posjete Rafineriji, Poltavčenko će sa ministrom industrije, energetike i razvoja Srpske Slobodanom Puhalcem, ruskim ambasadorom u BiH Aleksandar Bocan-Harčenkom i predstavnikom RS u Ruskoj Federaciji Duškom Perovićem u Vladičanskom dvoru u Banjoj Luci razgovarati sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom.

U ponedjeljak, 20. septembra, visoka ruska delegacija predvođena Poltavčenkom razgovaraće u Banjoj Luci sa premijerom RS, a sastanku će prisustvovati član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović, predsjednik RS Rajko Kuzmanović i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je Srni da će u ruskoj delegaciji biti veća grupa privrednika, među kojima su i predstavnici "Gasproma" i "Zarubežnjefta", što će omogućiti da se razgovara o daljoj realizaciji onog što je dogovoreno tokom posjete premijera RS Moskvi 15. septembra.

Premijer RS Milorad Dodik je tokom boravka u Moskvi potpisao sa ruskim ministrom energetike Sergejom Šmatkom saglasnost da se u okviru projekta gasovoda "Južni tok" razmotri mogućnost izgradnje kraka prema RS.

"To je prvi formali dokument u kojem se RS uključuje u globalni projekat 'Južni tok' i dijeliće njegovu sudbinu. Veoma je značajno da smo razriješili tu dilemu i da nema više nikakvih mogućnosti da RS ne bude uključena, kada globalni projekat bude realizovan. Važno je da RS ne bude mimo ovog projekta, što je i njegov osnovni značaj", rekao je Dodik ranije novinarima u Banjoj Luci. 
Tokom posjete ruskoj predstonici, premijer Dodik i gradonačelnik Moskve Jurij Luškov potpisali su protokol o trgovinsko-ekonomskoj i naučno tehničkoj saradnji koji predviđa saradnju u razvoju trgovinsko-ekonomske oblasti, industrije i tehnologije, transporta, trgovine, komunalnih usluga, poljoprivrede, te malog i srednjeg biznisa.