BiH
1

Visoka delegacija EU u Goraždu

FENA
U organizaciji Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR) danas je u Goraždu održan okrugli sto o temi "2012. kao EU godina za BIH: Uloga općine".

Gosti su bili zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi, ambasador SR Njemačke Ulrike Knotz, ambasador Austrije Donatus Kock, EU Outreach savjetnica Mirna Doyle te EU politička savjetnica Lejla Ramić Mesihović.

Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović naglasio je spremnost ove lokalne zajednice da ispuni svoje obaveze na putu BiH ka Evropskoj uniji.

"Danas smo razgovarali o lokalnoj zajednici i ulasku BiH u EU, a ono što je posebno pozitivno što su danas sa nama bili privrednici, tako da vidimo šta nam to olakšava ulaskom u EU našim privrednicima. Lokalna zajednica, odnosno Općina Goražde, je sigurno primjer kako se pomažu i kako se privlače investitori i kako se olakšava procedura za dobijanje dozvola. Mi ćemo i dalje na tome raditi", kazao je Ramović.

"Želimo da dodamo jednu novu lokalnu realnost u ove zajednice i nadamo se da ćemo ostvariti uspješan put integracije BiH ka EU. U isto vrijeme smo čuli od lokalnog stanovništva da je situacija na terenu različita od onoga što često čujemo u toku diskusija na višem nivou", rekao je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi.

U izjavi za medije ambasadori Njemačke i Austrije pohvalili su spremnost ove lokalne zajednice za ulazak u EU.

"Vi jeste Evropa i pripadate Evropskoj uniji", kazao je ambasador Austrije u BiH Donatus Kock.

Delegacija je potom posjetila Mjesnu zajednicu Hubjeri gdje je sa predstavnicima Hilfe tima posjetila korisnike IPA projekta "Razvoj mikro, malih i srednjih poduzeća" finansiranog od EU.

Organiziran je i susret sa lokalnim privrednicima i predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i općina u njegovom sastavu te upriličena posjeta kompanijama "Bekto Precisa" i "Prevent Goražde".