BiH
0

Visok vanjskotrgovinski debalans grafičke i papirne industrije BiH

FENA
Ostvarena robna razmjena grafičke i papirne industrije BiH sa svijetom za sedam mjeseci ove godine pokazuje da je uvoz puno veći od izvoza i da je neophodna korekcija carinske tarife BiH u dijelu koji se odnosi na smanjenje, ili ukidanje carinskih stopa na uvoz repromaterijala koji se ne proizvode na domaćem tržištu.

Ovo je istaknuto danas na proširenoj sjednici Odbora Grupacija grafičke industrije pri Vanjskotrgovisnkoj komori BiH u Sarajevu.

Predsjednik Grupacije Muhamed Hrlović kazao je novinarima da jedino grafička industrija BiH još plaća carinu na papir kao osnovni proizvod i da je za razliku od susjednih zemalja, koje su to odavno ukinule, u nepovoljnijem položaju pri konkuriranju na tržištu.

Mada je u ovoj godini porastao izvoz papira i prerađevina od papira, kako je rekao, vanjskotrgovinski debalans grafičke i papirne industrije BiH je još veoma visok, odnosno uvoz je tri puta veći od izvoza.

Grafička i papirna industrija BiH su za sedam mjeseci ove godine ostvarile izvoz od 63, 2 miliona KM , što je za 22,8 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, ali je u tom periodu ostvaren i uvoz od 181,2 miliona KM, što je za 17 posto više od uvoza ostvarenog u 2006. godini.

Proizvodi grafičke industrije najviše su se izvozili iz BiH u Hrvatsku, Njemačku, Srbiju, Crnu Goru, a papir i prerađevine od papira u Srbiju , Hrvatsku, Francusku, Sloveniju, itd.

Knjiga, novina i ostalih štampanih stvari u BiH je najviše uvezeno iz Hrvatske, Srbije, Francuske, Njemačke, dok je proizvoda od papira, kartona i prerađevina uvezeno najviše iz Hrvatske,Srbije, Francuske i Slovenije.

Grafička industrija, kako je istaknuto na sastanku, ima vlastite kapacitete koji prevazilaze potrebe bh. tržišta, a kvalitetom mogu da zadovolje uvjete iz dosad objavljenih tendera za štampu udžbenika, ličnih karata, putnih isprava, vozačkih i saobraćajnih dozvola, glasačkih listića, saobraćajnih tablica, markica za duhanske i alkoholne proizvode. I pored toga, mnogi od tih poslova se rade van zemlje, a domaći kapaciteti ostaju neiskorišteni.

Cilj ove grupacije je, kako je rekao Hrlović, da se uvede više reda za rad ove branše i da se svi poslovi za potrebe organa vlasti rade u domaćim štamparijama koje bi na tenderima imale prioritet.