BiH
252

Potvrđena odluka o izručenju Sanjina Sefića BiH         

Piše: I. P.
Sanjin Sefić
Sanjin Sefić
Iz Višeg suda u Novom Sadu potvrđena je pravosnažnost odluke o izručenju Sanjina Sefića Bosni i Hercegovini.

Kako je potvrdila glasnogovornica Višeg suda Ivana Karapandžić, odluka je postala pravosnažna nakon naknadne negativne odluke Apelacionog suda u Novom Sadu po žalbi Sefićevog advokata, a u vezi s odlukom o izručenju Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, Sefićev advokat Dejan Koprić iskoristio je pravo na žalbu na odluku Višeg suda u Novom Sadu koji je 4. novembra odobrio izručenje Sefića pravosudnim organima BiH. Konkretno, žalba se odnosila na to da li su ispitane ili ne sve pravne pretpostavke u vezi s izručenjem.

Nakon što je odluka postala pravosnažna, na redu je Ministarstvo pravde Srbije koje daje konačnu saglasnost za izručenje osumnjičenog, što će se prema riječima Karapandžić desiti u što kraćem vremenskom roku.

Sanjin Sefić je priveden u Srbiji nakon što je pobjegao iz BiH zbog saobraćajne nesreće koju je skrivio u Sarajevu, u kojoj su poginule studentice Selma Agić i Edita Malkoč.

Bh. organi vode postupak protiv još četiri osobe koje se dovode u vezu sa saobraćajnom nesrećom zbog sumnje da su pomogli Sefiću poslije izvršenja krivičnog djela, a to su Sara Sefić, Dino Alić, Suad Nišić i Amar Salihović.