Građani u strahu
6

Višegrad: Večeras protestni skup protiv upotrebe riječi genocid

Anadolija
Višegrad
Višegrad
Nakon otvorenih protesta zbog postavljanja spomen-obilježja žrtvama genocida na mezarju Stražište u Višegradu, nastavljaju se provokacije bošnjačkih povratnika u tom gradu.

Kako je agenciji Anadolija potvrđeno iz više udruženja koja okupljaju bošnjačke žrtve i građane, jučer tokom cijelog dana i sinoć se na relaciji Višegrad – Dobrun kretalo vozilo iz kojeg su putem ozvučenja lokalni Srbi pozivani na protestni skup koji će se održati večeras na Trgu palih boraca u Višegradu s početkom u 20 sati.

Po riječima svjedoka, tom prilikom na ozvučenju su puštane i četničke pjesme, te "Marš na Drini" i srbijanska himna "Bože pravde". U međuvremenu Višegrad i okolna mjesta izlijepljeni su plakatima ratnog zločinca Ratka Mladića, kojem se u Haškom tribunalu sudi za genocid u Bosni i Hercegovini.

Inače, večerašnji protestni skup organiziraju općinski odbori Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRSRS), Srpske radikalne stranke "Vojislav Šešelj", Srpske napredne stranke (SNS) i Demokratske pratije (DP).

Svi oni razloge za održavanje skupa nalaze u konstataciji da "zlonamjerna i neosnovana kvalifikacija genocida, kako je napisano na spomeniku, posebno vrijeđa srpski narod i šalje loše poruke za budući život na ovim prostorima".

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata", kaže da je čula četničke pjesme koje su puštane na ozvučenju. Ističe da iza svega stoje iste snage koje su 1992. godine pokrenule genocid u Višegradu, genocid na čije spominjanje se, dodaje ona, danas bune.

"Osjećamo se užasno. Sve me je posjetilo na vrijeme od prije 20 godina, uoči krvavog Kurban Bajrama 1992. godine kada su nam, također, putem ozvučenja poručivali da će uskoro dijeliti "najveće kurbansko meso". Sve je ličilo na tu godinu kada su nas ovdje klali, ubijali i silovali. Ja sam u znak protesta poderala sve plakate Ratka Mladića na koje sam jučer naišla. Ne mogu više da ovo proživljavam. Ovo je užas! Povratnici se osjećaju nesigurnima. Na večerašnjim protestima može se svašta desiti. Ako se napiju, a što je uobičajeno za ovakve skupove, može biti svašta, pa i da oskrnave spomen-obilježje na Stražištu zbog kojeg izlaze na ulice", kaže Hasečić za agenciju Anadolija.

Prestrašeni povratnici vjeruju da je sve ovo dio predizborne kampanje za lokalne izbore ove godine. Naime, baštinici radikalne ideologije, a predvođeni poslanikom Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslavom Kojićem žele preuzeti vlast u Višegradu.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice i Skupštine Opštine Višegrad Bilal Memišević potvrdio je za agenciju Anadolija da su povratnici provocirani i da je za povod iskorištena riječ "genocid" na spomen-obilježju na mezarju Stražište.

"Sve ovo rade oni koji su i 1992. godine stvarali atmosferu straha i radili ono što su radili. Iza ovog stoje SDS i boračke organizacije u Višegradu. Glavnu ulogu igra poslanik SDS-a Miroslav Kojić. Naravno da je povratnicima neugodno. Bio sam u vezi s našim imamima. Vozilo koje je puštalo te pjesme ulazilo je u više navrata u grad i u naselja. To nije samo poziv na proteste, već na ko zna šta. Ovo je klasični predizborni manir onih koji su sada u opoziciji u Republici Srpskoj. Ide se opet na tu nacionalnu kartu, a sve pod firmom zaštite srpskih interesa i Srba koji su, tobože, ugroženi", izjavio je Memišević

Spomen-obilježje žrtvama genocida na mezarju Stražište u Višegradu, koje je otkriveno u subotu 26. maja kada je klanjana dženaza i obavljen ukop 66 žrtava ekshumiranih 2010 godine iz jezera Perućac, postalo je predmet osporavanja lokalnih Srba zbog korištenja riječi genocid.

Na jednoj strani spomenika postavljenog na mezarju Stražište u Višegradu, koji se u Republici Srpskoj smatra spornim, piše "Svjedoci istine", a na drugoj strani "Spomen-obilježje svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, djeci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu".