BiH
0

Višegrad: Spomen-ploča za 3.000 ubijenih Bošnjaka

FENA
''Da se nikad ne zaboravi vrijeme kad je na ovom mostu ili pored njega mučki ubijeno 3.000 Višegrađana'' natpis je na spomen-ploči koju su danas na Mostu "Mehmed-paše Sokolovića" u znak sjećanja na stravični zločin postavile članice Udruženja ''Žene-žrtve rata''.

S Mosta na koji su članice ovog udruženja stigle noseći transparente s imenima ubijenih, nadležne institucije u ovoj državi pozvane su još jednom da procesuiraju ratne zločince koji su počinili krvavi zločin na drinskoj ćupriji.

Istaknuto je da ovaj spomenik ima nepobitnu kulturno-historijsku vrijednost, ali da ujedno predstavlja mjesto masovnog stradanja Bošnjaka, te da će spomen-ploča podsjećati na hiljade nevinih žrtava ubijenih na ovom mostu 1992. godine.

''Na ovom mostu, te 1992. gazila sam krv do članaka i želim kazati cijelom svijetu da hladni kamen nije vredniji od 3.000 života. Danas smo ovdje da kažemo istinu da je ovo najkravaviji most u svjetskoj baštini i da se nikada više ne dogodi nikome u svijetu kao što je nama u Višegradu, u maju i junu 1992. godine'', kazala je predsjednica Udruženja ''Žene-žrtve rata'' Bakira Hasečić.

Brojne članice ovog udruženja od kojih većina još uvijek traga za tijelima njihovih najmilijih, uputile su i kritike na račun onih koji finansiraju rekonstrukciju ovog historijskog spomenika koji za žene, žrtve rata predstavlja mjesto stradanja njihovih najmilijih.

''Dobro je da je UNESCO stavio ovaj most na Listu svjetske baštine jer baš to daje nadu da se na ovom mostu gdje su se desila ovolika stradanja, ili bilo kojem mostu u svijetu nikada više neće ubijati ljudi i bacati s mosta, kao što se to dešavalo ovdje'', kazao je predstavnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti iz Sarajeva Rasim Muratović.

Skup u Višegradu protekao je bez incidenata i uz jako osiguranje policijskih snaga Republike Srpske.