BiH
0

Višegrad: Spašene četiri kuće u selu Stolac

SRNA
Četiri kuće u selu Stolac, opština Višegrad, spašene su od vatre koja je gorjela u njihovoj blizini, a akciju gašenja organizovalo je Šumsko gazdinstvo "Panos“ iz Višegrada, potvrdio je direktor ovog preduzeća Milan Cvijetić.

Kuće se nalaze u dijelu sela koje pripada BiH, a gašenje vatre oko njih pomogle su vatrogasne jedinice iz Srbije, koje štite selo Stolac na teritoriji opštine Užice. Više od 150 šumara, pripadnika civilne zaštite, radnika Hidroelektrane "Višegrad", vatrogasaca i mještana sela Veletovo i Bijela pokušavaju da zaustave vatrenu stihiju kopanjem protivpožarnih kanala, a u čišćenju puteva učestvuju i dva buldozera.

Pored monaha Simeona iz manastira Gornja Lijeska kod Višegrada, gašenju požara se danas priključio i arhimandrit manstira iz Dobrunske Rijeke Jovan Gardović. Svi koji učestvuju u gašenju nadaju se da neće biti vjetra, jer bi se u tom slučaju vatra proširila i na sela Bijelu i Veletovo, gdje je sinoć stigla na stotinjak metara od prvih kuća.

Mještanka Milena Jeftić iz zaseoka Dolovi u selu Veletova kaže da je noć bila teška, ali da su se mještani, nakon dolaska vatogasaca i drugih koji su učestvovali u gašenju, osjećali sigurnije.

Sve kuće u selu Stolac, s obje strane granice, su spašene. Mještani su u šumi pronašli 80 grla ovaca koje su jučer istjerali iz štala da ne bi nastradale.