Lokalni izbori u BiH
28

Više žena kandidata za načelnike opština

SRNA
Maksida Pirić
Maksida Pirić
Centralna izborna komisija /CIK/ BiH ovjerila je kandidaturu 40 žena kandidata za načelnike opština na oktobarskim lokalnim izborima, što je nešto više nego na prethodnim lokalnim izborima, rekla je Srni portparol CIK-a Maksida Pirić.

Danas je istekao rok za podnošenjenje korekcija kandidata koje bi trebalo da otklone eventualne greške na kandidatskim listama u prezimenima i imenima kandidata. CIK će se o dostavljenim korekcijama izjasniti naredne sedmice kada će biti sačinjene finalne statistike po svim kategorijama u vezi sa predstojećim lokalnim izborima.

"Korekcije u imenima i prezimenima kandidata će se sigurno napraviti prije štampanja glasačkih listića koje će, vjerovatno, biti rađeno od 15. do 20. avgusta“, navea je Pirićeva. Ona je dodala da će štampanje glasačkih listića raditi firma "Atlantik" iz Banje Luke u saradnji sa još nekoliko firmi, te da će listići za glasanje u inostranstvu imati prioritet.

Centralna izborna komisija BiH je u postupku provjere i ovjere kandidatskih listi i kandidata za učešće na lokalnim izborima ovjerila ukupno 2.251 kandidatsku listu. Ukupno je ovjerena kandidatura 30.352 kandidata, od toga su 29.801 kandidat za vijećnike/odbornike i 551 kandidat za načelnika/gradonačelnika.

Na ukupno 66 kandidatskih listi odbijena je ovjera 113 kandidata. Uglavnom je razlog odbijanja neusklađenost kandidatske liste sa zakonskom odredbom o zastupljenosti polova.