BiH
420

Sarajevo: Završen protest ispred Vlade FBiH, saobraćaj deblokiran

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Završen je protest učesnika plenuma iz više bh. gradova ispred zgrade Vlade FBiH, te je ponovo postavljen saobraćaj Alipašinom ulicom u Sarajevu.

Više stotina građana koji su bili na demonstracijama se razišlo ispred zgrade Vlade FBiH i autobusima odlaze prema gradovima iz kojih su došli. Na današnje proteste su došli učesnici plenuma iz Sarajeva, Mostara, Konjica, Maglaja, Srebrenika, Tuzle i drugih gradova širom FBiH.

Oni su tražili ostavku Vlade FBiH, obustavu progona svih učesnika u demonstracijama 5. februara u svim bh. gradovima, obustavu svih privatizacijskih procesa i rasprodaje javnih dobara, kao i reviziju dosadašnje privatizacije i procesuiranje odgovornih.

Također, insistiraju na ukidanju beneficija u institucijama i organima javne uprave na svim nivoima, uključujući naknade na plaće nakon prestanka javne funkcije, odnosno takozvani bijeli hljeb, kao i naknade za odvojeni život. Traže i ukidanje mjesečnih naknada za rad članova upravnih odbora, komisija i drugih upravnih tijela u javnim preduzećima, uvođenje progresivnih poreznih stopa, kao i pokretanje inicijative prema parlamentu BiH za izmjenu Zakona o PDV-u.

Od vlasti traže i hitno usklađivanje penzija sa rastom prosječne plate u FBiH, kao i trenutnu obustavu zaduživanja kod MMF-a.

Svoje nezadovoljstvo građani su iskazivali transparentima i stvarajući buku. Naglasili su da je sramotno što su ministri i premijer Vlade FBiH danas otišli u Mostar da održe sjednicu kada su znali da će građani doći.

Poruke na nekim od transparenata su “Stop neradu barbara“, "Padaj silo i nepravdo“, "Izbori su lažirani"...

Jedan od demonstranata Salih Šabanović iz Zavidovića tokom protesta je poručio:

"Podijelili ste dječiji dodatak od 9 do 60 KM, zato odmah donijeti zakon i izjednačiti dječiji dodatak u cijeloj Federaciji. Valjda djeca siromašnih imaju veću potrebu od bogatih", rekao je Šabanović.

Plenumaši će svoje zahtjeve Vladi FBiH uručiti sutra putem protokola, jer su članovi Vlade danas u Mostaru.

"Potrebno je da vlast konačno počne raditi na tim zahtjevima, a oni su pobjegli u Mostar. Građani iz svih dijelova FBiH su došli danas ovdje i da nije tužno bilo bi komično. Bitno je istaći da građani dolaze neorganizaovano", rekao je Bojan Svrdlin, jedan od učesnika protesta.

Građani drže transparente na kojima piše: "Srebrenik je naš", "Padaj silo i nepravdo", "Tuzlu za glavni grad", "Gladni smo na tri jezika", "Čeka vas Sanader"...

"Došla sam da pružim podršku svim ljudima koji su nezaposleni. Ja sam studentica i znam da me čeka biro nakon završenog fakulteta. Ali, ipak ne podržavam odluku mladih da napuste ovu zemlju, već se trebaju boriti. BiH ima potencijal da bude zemlja u kojoj ima posla", rekla je studentica turzima iz Mostara Frančeska Bojčić.

Građani su danas pročitali svoje zahtjeve, te su se naizmjenično obraćali prisutnima govoreći ono što ih tišti.

"Ukoliko ne budemo protestovali oni će raditi kao i do sada, a nismo se pomakli 20 godina. Sve što je valjalo uništili su. Pozivam mlade da se pridruže i da ne idu u inozemstvo već ostanu da se bore", rekao je Fojničanin Arnes Klisura.