Zbog vremenskih neprilika u BIH
0

FOTO / Više samoubistava, lomova i saobraćajnih nesreća

Piše: T. Sekulić
Loši vremenski uslovi, poledica na trotoarima, gusta magla i snijeg otežavaju kretanje ljudi, a posljednjih dana u Službama Hitne pomoć diljem BiH zabilježen je povećan priliv pacijenata, najčešće hroničnih bolesnika i osoba koje su zadobile povrede prilikom pada.
Sarajevo (Foto: Sarajevo-x.com)
Sarajevo (Foto: Sarajevo-x.com)
Kako saznajemo u Službi Hitne pomoći u Sarajevu, tokom posljednjih 48 sati primljena su 32 pacijenta zbog povreda nastalih prilikom pada, zbog poledice na trotoarima. Najčešće je riječ o prelomima nogu i ruku.

"U posljednja 24 sata pomoć je zatražilo 13 osoba zbog lomova. Međutim, to nije ništa neuobičajeno za ovo doba godine. Savjetujemo građanima da ne izlaze na hladnoću, ukoliko ne moraju, te da nose adekvatnu obuću", kazala je za Sarajevo-x.com direktorica Hitne Službe Sena Softić.

Srčani bolesnici i psihološke smetnje

Zbog vremenskih neprilika u Služnu Hitne pomoći u Sarajevu posljednjih dana se najčešće javljaju hronični srčani bolesnici, a povećan je i broj pacijenata sa psihološkim smetnjama.

"U posljednjih nekoliko dana zabilježen je povećan broj pacijenata sa visokim krvnim pritiskom, a loši vremenski uslovi utječu i na povećan broj moždanih udara", kazala je Softićeva.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com

"Teško" vrijeme utjecalo je i na psihičke bolesnike, te je kako saznajemo, tokom vikenda povećan broj samoubistava u Kantonu Sarajevu.

"Hroničnim bolesnicima savjetujemo da se redavno pridržavaju propisane terapije, a kao i svim ostalim pacijentima, savjetujemo da smanje fizičku aktivnost i da se oblače shodno vremenskim uslovima", istakla je Softićeva za Sarajevo-x.com.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Tuzlanskom kantonu u proteklih 48 sati javio se veći broj građana i to uglavnom zbog povreda ručnog zgloba, skočnog zglova, preloma, ali i distorzije vratne kičme.

Saobraćajne nesreće u Banjoj Luci

U Banjoj Luci nije zabilježen veći priliv pacijenata, jer su vremenske prilike nešto bolje posljednjih dana.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
"Zabilježen je veći broj saobraćajnih nesreća na području Banja Luke. U noći sa petka na subotu bilo je 11, a sa nedjelje na ponedjeljak četiri saobraćajne nesreće. Riječ je uglavnom o mladim ljudima koji su bili u alkoholiziranom stanju.", kazala je za Sarajevo-x.com doktorica u Službi Hitne pomoći Banje Luke, Nada Banjac.

Građanima savjetujemo da budu oprezni kad se kreću po zaleđenim trotoarima, te da nose adekvatnu odjeću i obuću i pridržavaju se savjeta ljekara.