BiH
17

Više od stotinu bh. planinara na čimburijadi na planini Lisac obilježilo dolazak proljeća

FENA
(Foto: FENA)
U znak dolaska proljeća Planinarsko društvo Tajan - Lisac Zenica organiziralo je tradicionalnu manifestaciju "Planinarska čimburijada" na planini Lisac, kojoj je ove godine prisustvovalo više od stotinu ljubitelja prirode iz raznih bh. planinarskih društava.

Planinari su, po lijepom i sunčanom vremenu, uživali u planinarskoj stazi koja vodi iz sela Bukovica do planinarskog doma Lisac (1.012 m.n.v.).

U tom domu domaćini su ih dočekali u toplim prostorijama i u, skladu s tradicijom, počastili planinskim čajem i čimburom, koji se sprema od jaja i ljekovitog srijemoša (medvjeđi bijeli luk).

Sekretar Društva Bernadin Kapo kaže da većina planinara godinama dolazi na tu manifestaciju obilježavanja dolaska proljeća na Liscu, a oduševljeni su ukusom čimbura koji im domaćini spreme.

Ovogodišnjoj manifestaciji odazvali su se planinari iz društava "Zefir" Gračanica, "Distrikt" Brčko, "Majevica" Srebrenik, koji su prvi put došli na tu manifestaciju, te sarajevskih društava "Lisin", "Bjelašnica" i "Željezničar","Konjuh" i "Poštar" iz Tuzle, društva "Bila" Han Bila, "Kiss" Kiseljak i članovi planinarskih društava grada domaćina "Mladost", "Vedro", "Željezar"“ i "Tvrtkovac".

Za goste koji su prenoćiti u planinarskom domu na Liscu upriličeno je i planinarsko veče.

Čimburijadom na Liscu planinari se tradicionalno priključuju i obilježavanju 20. marta, Dana Grada Zenice.