BiH
0

Više od pola bh. stanovnika po nekoj osnovi socijalno isključeno

FENA
Više od pola stanovnika BiH po nekoj je osnovi socijalno isključeno, a osobe s invaliditetom su pri vrhu ljestvice socijalno isključenih kategorija stanovništva, istaknuto je na skupu koji je o temi "Socijalno uključivanje" održan danas u Sarajevu.

Do tih podataka došlo se na osnovu istraživanja, a oni bi trebalo da pomognu u ispravnom definiranju strategije socijalne uključenosti BiH, dokumenta važnog u procesu pridruživanja BiH evropskim integracijama.

Strategija za socijalno uključivanje BiH trebalo bi da bude usvojena do kraja naredne godine, a podrazumijeva definiranje ciljeva i aktivnosti što ih je potrebno preuzeti u BiH kako bi se u društvene tokove uključio što veći broj socijalno isključenih ljudi. Nakon usvajanja strategije, za BiH slijedi i potpisivanje memoranduma o uključenosti.

Današnji skup organiziran je u okviru Projekta "Podrška razvoju politika u oblasti invalidnosti u BiH" koji realiziraju Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, federalno Ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstvo zdravlja RS-a. Cilj skupa je da se osobama, koje su dio organizacija osoba s invaliditetom ili su angažirani u vladinim institucijama na mjestima koja se bave pitanjem invalidnosti, ponude znanja iz socijalnog uključivanja.

Osobe s invaliditetom, sudionici današnjeg skupa, mišljenja su da su invalidi, posebno civilni invalidi totalno isključeni iz života u mnogim oblastima. Prema njihovim riječima, socijalna pomoć na koju invalidi po zakonu imaju pravo često je jedini izvor prihoda za cijelu njihovu obitelj, a velike probleme invalidi imaju i u obrazovanju, pristupu zdravstvenoj zaštiti i drugim oblastima.

Oni smatraju da ukoliko BiH želi ući u EU mora riješiti probleme koje imaju osobe s invaliditetom. Socijalna uključenost, kažu, mora zaživjeti, a to će se dogoditi jedino realno postavljenim zahtjevima organizacija osoba s invaliditetom jer oni tu problematiku najviše poznaju. Implementacija tih zahtjeva ovisit će od materijalnih mogućnosti i spremnosti društva da pomogne tim osobama i uključi ih u svakodnevni život.