BiH
49

Više od dvjesto djece učesnici finala projekta "Sarajevo ljubavi moja"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Djeca iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave, Zavoda za zbrinjavanje mentalno-invalidne djece i omladine Pazarić i Doma za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba Nahorevo, njih dvjestopedeset, učestvovat će u finalu projekta "Sarajevo ljubavi moja", koje će biti održano 14. maja ispred Sarajevo City Centra.

"Radi se o manifestaciji koja treba da afirmiše djecu sa socijalnim potrebama i određenim mentalnim problemima. Na ovaj način potičemo njihovu inkluziju u društvo družeći se s djecom Sarajeva", izjavio je za Fenu dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Ovo ministarstvo, kao i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, finansijski podržava projekt, tokom kojeg su u proteklih pet mjeseci djeca stvarala svoja djela i družila se kroz slikarske, muzičke i poetske radionice.

"Na finalnom događaju slikat ću mural grada Sarajeva od 30 metara, a oko mene će sva djeca slikati svoje viđenje Sarajeva i budućnosti. Potom ćemo izabrati najbolje radove, te ih prikazati na izložbi u septembru", potvrdio je Feni akademski slikar Sulejman Haljevac, jedan od inicijatora projekta.

Na druženju pred finale, 23. aprila u Domu mladih, još jednom će se javnosti prikazati šta su djeca naučila, a bit će upriličen i muzički performans, zbog čega Haljevac poziva djecu Sarajeva da dođu u što većem broju.

Izrazio je zahvalnost na podršci federalnom ministru rada i socijalne politike Vesku Drljači i kantonalnom ministru kulture i sporta Mirvadu Kuriću, koji su, kako kaže, sa savjetnicima stavili na raspolaganje svoje kapacitete.

"Zahvaljujući tome, kao i doprinosu oko 70 javnih ličnosti, od početka projekta uspjeli smo štićenicima zavoda Bjelave, Pazarić i Nahorevo pružiti sretnije djetinjstvo", zaključio je Haljevac.

Putem edukacija i realizacijom individualnih i grupnih programa rada projekt "Sarajevo ljubavi moja" doprinosi kvalitetnijoj socijalnoj adaptaciji djece u društvenu zajednicu.