BiH
17

Više od dva miliona KM za drugu fazu rekonstrukcije Doma zdravlja Kumrovec

FENA
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Eldan Lokmić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a Kenan Crnkić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktorica JU Dom zdravlja KS-a Dženana Tanović danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o nastavku rekonstrukcije objekta Doma zdravlja Kumrovec.

Potpisnici su se obavezali da će sufinansirati drugu fazu građevinskih radova na tom objektu na način da će Ministarstvo zdravstva KS-a osigurati 400.000 KM, Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a 1,5 miliona KM, a Općina Novi Grad Sarajevo 250.000 KM.

Ministar Lokmić je izjavio da je ovim ozvaničen početak završne faze radova na rekonstrukciji Doma zdravlja Kumrovec nakon koje će ta institucija u potpunosti profunkcionirati.

On je rekao da se nada da će, uprkos rigoroznim pravilima javnih konkursa, rekonstrukcija Doma zdravlja Kumrovec biti okončana početkom naredne godine.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a Kenan Crnkić istakao je da će sredstva za za obnovu Doma zdravlja Kumrovec u iznosu 1,5 miliona KM biti operativna odmah po potpisivanju Sporazuma, te da je Zavod, s osiguranih 1,8 miliona KM u prošloj godini, ukupno uložio 3,3 miliona KM u rekonstrukciju tog objekta.

"To je dom zdravlja kojem gravitira najveći broj stanovnika i ogledni primjer kako bi primarna zdravstvena zaštita trebala izgledati u budućem periodu", kazao je Crnkić.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić naglasio je da bi, osim obnove objekta, uskoro trebala početi i izgradnja pristupne saobraćajnice Domu zdravlja Kumrovec s bulevara Meše Selimovića, te da će po okončanju građevinskih radova uslijediti opremanje doma najsavremenijom opremom.