BiH
134

Više od 700.000 putnika u 2014. godini: Sarajevski aerodrom obara sve rekorde

Piše: I. P.
U Sarajevu je održana godišnja svečana konferencija za medije u organizaciji Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Prikazani su podaci i rezultati o poslovanju i prometu u 2014. godini, a informacije je iznio direktor Ivan Veličan, koji je istakao kako je prošla godina završena sa najboljim rezultatima u historiji Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

"Od 1996. godine, kada je aerodrom otvoren, pa do kraja 2014. godine kroz aerodrom je prošlo blizu 8 miliona putnika. U samoj 2014. godini imali smo rekordan broj putnika – 709.901, što je 7 posto više u odnosu na 2013. godinu kada smo imali 650.000 putnika", rekao je Veličan koji je istakao da povećanjem broja putnika raste i broj aviooperacija koji je veći za 10 posto u odnosu na 2013. godinu.

Svi profitni centri su zabilježili porast prihoda, a u to spadaju komplimentarne usluge te prodaja u Duty Free Shopu i u ugostiteljstvu. Tako je uz dobre rezultate ostvaren dobitak od 6,5 miliona KM.

"Svih 457 radnika je odgovorno za ovaj uspjeh i sa njima dijelimo ove značajne rezultate", naglasio je Veličan koji je pohvalio zalaganje menadžmenta i uposlenih visokoprofesionalnih radnika obučenih u školskom centru aerodroma koji radi i obuke za aerodrome u okruženju.

"Nekada su ovdje operirale samo dvije kompanije, a danas ovdje radi 11 aviokompanija uz nekoliko povremenih kompanija koje nude charter letove. Ovo je jedan od vodećih aerodroma u regiji s obzirom na broj stanovnika i broj putnika", rekao je Veličan.

Ivan Veličan (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ivan Veličan (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Naime, posljednji podaci govore da aerodromi u okruženju također imaju porast, ali ne poput porasta Međunarodnog aerodroma Sarajevo, istaknuto je na konferenciji za medije. Veličan je naglasio angažman aerodroma koji je ove godine bio popraćen donatorskim akcijama, sportskim dočecima reprezentacija i kulturnim manifestacijama.

Planovi za 2015. godinu zasnovani su na produženju davanja usluga sadašnjim kompanijama, uvođenjem novih kompanija sa kojima se trenutno vode pregovori.

Proširivat će se kapacitet putnika u dolasku i odlasku, a posebno na šalterima pasoške kontrole na dolasku kako bi putnicima bio pružen što konforniji prolazak kroz aerodrom, rečeno je na konferenciji.

"Uvest ćemo modernije elemente sigurnosne opreme koja mora biti na svjetskom nivou, a tu su i pohvale svih organizacija koje rade kontrole na aerodromima koje govore da je već i sada tako", zaključio je Veličan dodavši da je plan aerodroma i povećanje broja putnika i aviooperacija za barem još 10 posto.