BiH
0

Više od 500 radnika Hidrogradnje na ulicama Sarajeva: Želimo plate i posao

Piše: N. J.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Više od 500 radnika Hidrogradnje d.d. Sarajevo krenulo je danas u mirnu protestnu šetnju da bi iskazali nezadovoljstvo zbog situacije u tom preduzeću.

Današnji zahtjev je da Hidrogradnji bude odobren ugovor o radovima na koridoru 5C od 100 miliona KM, a gdje su posao dobile strane kompanije.

Šetnja je krenula ispred Hidrogradnje, a radnici su najprije otišli do Općinskog suda Sarajevo. Protestima su se pridružili i radnici iz drugih firmi iz Kantona Sarajevo.

Predstavnici firme Hidrogradnja razgovarali su sa predsjednicima Kantonalnog i Općinskog suda. Obećano im je da će sve tužbe radnika biti procesuirane u što kraćem roku kao i krivične prijave protiv onih koji su doveli preduzeće u ovo stanje.

Predsjednik Sindikata Redžep Tufekčić je istakao da se može zaključiti da je Općinski sud donio odluku da je štrajk nelegalan, ali da radnici imaju pravo na žalbu. Odluka suda će biti saopćena tokom dana.

Radnici su istakli da nastavljaju štrajk sve dok ne dobiju plate, posao i pravo na život. Nakon Općinskog suda Sarajevo, štrajk nastavljaju ispred tužilaštava Kantona i Federacije BiH, zatim Vlade Federacije, zgrade Gradskog sindikata, a na kraju će se okupiti ispred Federalnog parlamenta.

Radnici Hidrogradnje d.d. Sarajevo stupili su u generalni štrajk 30. septembra zahtijevajući uplatu svih neizmirenih doprinosa.

Iz Uprave Hidrogradnje su se oglasili saopćenjem za javnost u kome se navodi kako su netačne informacije, objavljene u pojedinim medijima, prema kojima Hidrogradnja uposlenicima duguje 55 miliona KM, te ističu da njihove ukupne obaveze iznose 16,6 miliona KM.

Također, ističu kako je Općinski sud Sarajevo danas donio Presudu br. 65 0 Rs 381 984 13 Rs kojom se štrajk uposlenika Hidrogradnje d.d. Sarajevo, započet 30.09.2013. godine, zabranjuje, kao nezakonito postupanje. Uprava Društva je pozvala uposlenike da postupe u skladu sa navedenom presudom i da se vrate svojim radnim obavezama.