BiH
1

Više od 50 posto građana smatra da se ne isplati boriti protiv korupcije u BiH

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Više od 50 posto ljudi u BiH smatra da se ne isplati boriti protiv korupcije u našoj zemlji dok ih je 30 posto učestvovalo u nekoj koruptivnoj aktivnosti. Rezultati su ovo istraživanja koje je Ured koordinatora za reformu javne uprave proveo u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe u BiH" sa firmom ZAMM media Consulting.

Projekat je počeo s realizacijom u maju ove godine i trajat će 12 mjeseci. Cilj je izgradnja profesionalne i etične državne službe kroz povećanje transparentnosti u radu uprave, jačanje integriteta i podizanje svijesti o problemu korupcije u radu javnih službi, a što je opredijeljenost BiH na puta ka evropskim integracijama.

Koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan istakao je kako je korupcija jedan od ključnih problema bh. društva koji je do sada na svaki način izbjegavan, ali da će se društvo i svi u BiH konačno morati suočiti s tim.

"Stvorena je jedna vrsta koruptivnog mentaliteta na koji smo pristali kao građani, ali nije nemoguće boriti se protiv toga. Uzmite za primjer Rumuniju koja je ušla u oštru borbu protiv korupcije i došla do nulte stope, a prije desetak godina je bila gora od naše zemlje sada. Treba jačati unutrašnje kapacitete. Imamo agencije i pravosudne organe koji trebaju raditi svoj posao ali moraju u javnosti pokazati konkretne primjere borbe protiv korupcije. To bi relaksiralo strah kod građana", rekao je Ćuluzan.

U okviru ovog projekta predviđen je niz aktivnosti kojim će se obučiti državni službenici te će im se ojačati svijest u ovoj oblasti. Ključni ekspert na projektu Almir Maljević kazao je kako je analiziran normativni okvir te će biti utvrđeni nedostaci i kako ih popraviti. Projekat se finansira iz domaćih sredstava.

Pomoćnik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Mevludin Džindo kazao je kako u represivnom aparatu imamo dovršen institucionalni okvir, ali kada je u pitanju prevencija ima još posla.

"Trebamo formirati tijela za sprečavanje korupcije na svim nivoima. Ovdje ne govorimo o novom zapošljavanju i budžetskim stavkama već odabiru i selekcije struke iz postojećih upravnih struktura. Danas imamo devet tijela o sprečavanju korupcije na svim nivoima, Moramo uspostaviti kičmu antikorupcije da znamo ko je primarna kontakt-tačka i s kim razgovaramo kako bismo eliminisali uslove za nastanak korupcije. Danas imamo otvorene komunikacijske kanale za prijavu korupcije u 75 institucija i kada prijavite korupcije agencija staje iza vas i radno-pravnog statusa. U ovakvom ambijentu ne postoji isplativa računica da se upustite u koruptivno ponašanje", kazao je Džindo.

Korisnici projekta, između ostalih, su agencije za državnu službu BiH, FBiH, RS i Pododjeljenje za ljudske resurse Brčko distrikta BiH, ministarstva pravde BiH, RS, FBiH te Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH – Služba za informisanje, Biro za odnose s javnošću Vlade RS, Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH i Sektor za informisanje Vlade BDBiH i Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.