Procjene stručnjaka
0

Više od 50 odsto građana BiH je socijalno ugroženo

SRNA
Više od 50 odsto stanovništva u BiH na neki način je socijalno isključeno, odnosno uskraćeno za pristup socijalnim, ekonomskim i političkim pravima, zbog čega je u podređenom i nepovoljnijem položaju u odnosu na druge građane.

Direktor Nevladine organizacije Inicijativa i civilna akcija - ICVA Vesna Vukmanić rekla je da se u BiH nedovoljno provodi Evropska socijalna povelja, te da je u Republici Srpskoj (RS) u ovoj oblasti situacija nešto bolja u odnosu na Federaciju BiH, pogotovo zbog više nivoa vlasti koji imaju različitu zakonsku regulativu.

"FBiH ima komplikovan Zakon o socijalnoj zaštiti, dok u pojedinim kantonima uopšte ne postoje zakoni iz ove oblasti", rekla je Vukmanićeva u Banjaluci na "Doručku s novinarima", koji je dio projekta H-pres, čiji je cilj senzibilizacija medija za izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u društvu.

Ona je rekla da je u BiH potrebna reforma sistema socijane zaštite, zbog skupog, birokratizovanog, a istovremeno neefikasnog sistema zaštite, diskriminacije u sistemu socijalne zaštite, koji pruža različitu zaštitu jednako ugroženim građanima, kao i zbog međunarodnih obaveza BiH nastalih ratifikacijom Evropske socijalne povelje.

"Da bi stvari krenule nabolje, potrebno je, između ostalog, donijeti zakon o finansijskoj socijalnoj pomoći, koji bi definisao socijalni minimum i detaljno regulisao kriterijume za novčana davanja svim osobama, koje nisu u mogućnosti da ostvare minimalna sredstva za život", navela je Vukmanićeva. 

Koordinator mreže ICVA-e Milan Mirić ocijenio je da je u socijelne tokove potrebno u većoj mjeri uključiti medije, kako bi građani bili informisaniji o svojim pravima.

Tanja Slijepac iz banjalučkog Helsinškog parlamenta građana, predstavljajući rezultate istraživanja rađenog sa različitim društveno marginalizovanim grupama, napomenula je da 47 odsto samohranih majki nije zaposleno, jer nemaju kome da ostave djecu na čuvanje dok rade.
"Čak 58 odsto samohranih majki ima mjesečni prihod manji od 500 KM, što pokazuje da više od pola ove populacije živi ispod granice siromaštva. Samo 35 odsto samohranih majki zna da postoje ustanove koje im mogu dati savjet ili pomoć", napomenula je Tanja Slijepac.

Prema njenim riječima, u sličnoj situaciji su i lica sa invaliditetom, od kojih tek polovina radi, a plate su u visini 500 KM.

"Doručak sa novinarima" organizuje Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija "Cure" iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara RS.