Odgoda isplate primanja
15

Više od 300 bh. radnika u Keniji štrajkuje

FENA
Othaya
Othaya
Više od 300 bh. građevinskih radnika u kenijskom gradu Othayi prošlog je vikenda pokrenulo štrajk zbog odgode u isplati njihovih primanja.

Radnici Građevinske kompanije "Put" iz Sarajeva koji rade na cesti Mugaa-ini- Kihuri paralizirali su operacije kompanije prošle subote, protestujući protiv neredovnih isplata njihovih plaća, javio je portal allAfrica.

Radnici, koji traže svoje neisplaćene plaće, nastavili su s radom tek nakon što im je predstavnik njihovog sindikata S Nyaga poručio da će riješiti sva sporna pitanja u roku od sedmice dana.

On im, ipak, nije kazao zašto im kompanija odgađa isplatu plaća.

Radnici su zatražili da im se isplate sva dugovanja koja iznose hiljade kenijskih šilinga.

Neki su se kasnije vratili na posao, dok su drugi ostali uporni i optuživali su sindikalnog zvaničnika za izdaju i uznemiravanje nakon što su ga navodno iskompromitirali zvaničnici kompanije.

Radnici su izjavili da je sindikalni zvaničnik održao sstanak sa zvaničnicima kompanije prije nego što je izašao pred njih i poručio im da trebaju pristati da budu isplaćeni u roku od sedam dana.

On je, ipak, navodno izjavio onima koji nisu željeli nastaviti rad da će biti otpušteni i upozorio ih je da se ne obraćaju medijima.

Napori da se kontaktira uprava kompanije bili su bezuspješni jer su njeni zvaničnici odbili davati izjave za štampu, navodi portal allAfrica.