BiH
400

Više od 3.000 Sanjana dočekalo tužnu povorku sa posmrtnim ostacima žrtava iz Prijedora i Kozarca

Piše: E. Gorinjac
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Neutješne porodice, rodbina i prijatelji te više od 3.000 Sanjana danas su se na Trgu Oslobodilaca Sanskog Mosta posljednji put oprostili od 284 žrtve genocida u Prijedoru i Kozarcu.

Tužna kolona u kojoj je nekoliko kamiona s posmrtnim ostacima iza podne je krenula iz Identifikacionog centra Šejkovača kako bi žrtve bile sutra sahranjene na osam prijedorskih i kozaračkih mezarja.

Po dolasku kamiona na glavni trg u Sanskom Mostu nastala je grobna tišina iz koje su se čuli samo jecaji i uzdisaji rodbine žrtava. Među njima je bio i Suvad Hodžić iz Bosanskog Novog.

"Moja rahmetli majka je prije nekoliko godina uspjela nabrojati 53 člana naše porodice koji su ubijeni početkom rata u Prijedoru. Ne mogu vam tačno reći koliko rođaka kopam ove godine jer su Kadirići i Dedići moja familija, a njih se kopa jako puno. Moj tekak Vahid Dedić je umro u strašnim mukama na rukama svoga sina u Keratermu, tetak Suvad Dedić je ubijen ispred kuće kad je porodica gledala, dajdže, tetići, amidžići... Ne znam im svima broja, prevelika je to tuga", kazao je Hodžić.

Kolona s posmrtnim ostacima se u Sanskom Mostu se kratko zadržala nakon čega se zaputila prema Prijedoru, gradu u kojem se neće zadržavati, a u kojem je počinjen genocid i u kojem su na najbrutalnije moguće načine mučene stotine Bošnjaka i Hrvata. Iza kolone sa posmrtnim ostacima iz Sanskog Mosta prema Prijedoru, odnosno Kozarcu se zaputio i veći broj privatnih automobila članova porodica, okićenih državnim zastavama.

U kasnim poslijepodnevnim satima kamioni sa posmrtnim ostacima će stići u Kozarac gdje će biti poredani na terenu stadioona Bratstvo kako bi sutra klanjanja dženaza i obavljen ukop.