Samit "Svijet bez mina"
0

Više od 200 miliona dolara pomoći preživjelim od mina

Sarajevo-x.com
Prvi dan svjetskog samita "Svijet bez mina", koji je u Kartageni, Kolumbija počeo u ponedjeljak i traje do petka, 4. decembra, u potpunosti je bio posvećen pomoći preživjelim od mina u zemljama potpisnicama Sporazuma o zabrani mina.

Svaka država potpisnica Sporazuma dužna je omogućiti pomoć za brigu preživjelim od mina, rehabilitaciju i socijalnu i ekonomsku reintegraciju preživjelih. Među državama potpisnicama Sporazuma danas su se zvanično oglasili i predstavnici Bosne i Herecegovine, jedne od ukupno 26 zemalja koje imaju odgovornost za brigu o značajnom broju preživjelih od mina, ističući sve postignute rezultate u ovoj oblasti.

"Jedno od naših dostignuća koje smo ostvarili u posljednje vrijeme je usvajanje Strategije za pomoć žrtvama mina koja je usvojena za period od 2009. do 2019. godine. Dalje, veoma značajno dostignuće je uspostava jedinstvene baze podataka na državnom nivou. Broj žrtava do kojeg smo došli u toj bazi podataka je oko 7500 registriranih preživjelih od mina. Kroz dosadašnje programe i projekte u Bosni i Hercegovini, postoji značajan nivo znanja i iskustva u radu sa protetičkim pomagalima koje su od krajnjih korisnika prepoznate kao kvalitetne. Postoji potreba da se ovakav trend nastavi i dalje do potpunog zadovoljavanja potreba svih korisnika", rekla je Anesa Kundurović, predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Ona je istakla i posebnu važnost ove konferencije za Bosnu i Hercegovinu jer je prvi put na događajima vezanim za Sporazum o zabrani mina bio koordiniran nastup između vladinog i nevladinog sektora.

Saradnja između vladinog i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini rezultirala je značajnim dostignućima, međutim još niz aktivnosti treba da se realizuje da bi se preživjeli od mina reintegrirali u zajednicu kao punopravni građani. Svoje iskustvo podijelio je Željko Volaš, preživjeli od mine.

"Već deset godina radim kao terenski radnik u nevladinoj organizaciji pružajući podršku drugim preživjelima od mina i njihovim porodicama i zajednicama iz koje dolaze, u oporavku od traume kako bi ostvarili svoja prava i vratili se u normalan život. Jako je teško osjećati se drugačijim od drugih. U trenutku dok sam bio žrtva, ja sam se osjećao drugačijim i svi su me čudno gledali. U tom trenutku sam se morao suočiti sa činjenicama, da nemam lijevu nogu ispod koljena i odlučio sam u kojem pravcu želim da idem dalje i ja sam izabrao način življenja koji će pokrenuti pozitivne promjene u mom svakodnevnom životu", rekao je Volaš. Pored ovoga, istakao je još i problem u pravcu fizikalne rehabilitacije čime preživjeli najčešće nemaju pravo izbora proizvođača niti kvaliteta pomagala niti su žrtvama mina dostupne informacije o rehabilitacijskim centrima.

Sporazum o zabrani mina je prvi sporazum o razoružanju i kontroli naoružanja koji posjeduje mjere za pomoć preživjelim od mina. Od 2004. godine do danas, u programe pomoći preživjelim od mina u svijetu, koji podrazumijevaju hitnu medicinsku njegu, fizikalnu rehabilitaciju, zapošljavanje i ostalo, nevladine organizacije, među kojima je i Handicap International, uložile su više od 200 miliona dolara kako bi se preživjelima od mina vratili ponovni osjećaj korisnosti, pripadnosti njihovim porodicama i zajednicama.