BiH
1

Više od 1000 taksista blokiralo centar Sarajeva

Klix.ba
Najavljeni generalni štrajk taksista Udruženja Sarajevotaksi je održan u srijedu ali i nažalost produžen tokom noći. Više od 1000 taksista blokiralo je centar Sarajeva i tu namjeravaju ostati sve dok im - kako oni kažu - kantonalna vlada ne ispuni zahtjeve.

Taksisti su stupili u štrajk u srijedu oko 12 sati. Štrajk je trebao trajati do 16 sati, ali je produžen i tokom noći. Taksisti su pak imali dozvolu za štrajk samo do 16 sati.

Taksisti Sarajevotaksija su nezadovoljni načinom izdavanja dozvola za rad, a od vlade kantona traže da se odmah uklone sva nelegalna taxi vozila sa gradskih ulica te da se smijeni ministar prometa i komunikacija Zlatko Bursać.

"Ovdje ćemo ostati cijelu noć, a ako treba i naredni dan", govorili su okupljeni taksisti.

Građani Sarajeva su negodovali zbog povećane gužve, jer su kroz centar grada saobraćala samo vozila gradskog saobraćaja, hitne pomoći i vozila sa prvenstvom prolaza, ali nisu radile dvije tramvajske i jedna trolejbuska linija. Putnička vozila su propuštana samo u slučaju kada se radi o stanovnicima tih ulica ili hitnim slučajevima.

Taksisti su rekli da će se ukloniti sa ulica samo ako im se obrati premijer ili stručni tim Vlade i ponudi ispunjenje zahtjeva. A do toga očito još uvijek nije došlo.

Do kada će zaista taksisti ostati u glavnim sarajevskim ulicama trenutno niko ne zna...